Legea RCA | Despăgubiri de 50 de ori mai mici decât cele de acum 

Data publicării:
ACCIDENTE RCA GETTY IMAGES

Despăgubirea va fi acordată însă în funcţie de un punctaj clar, în care un picior rupt, de exemplu, valorează aproape 2.500 de lei.

Legea Răspunderii Civile Auto (RCA) a stârnit dispute din prima zi în care a fost discutată în Parlament. Companiile de asigurări spun că toate rănile vor primi despăgubiri în funcţie de o grilă în care un punct traumatic înseamnă două salarii minime pe economie.

Asta înseamnă că firmele evită plata daunelor pentru traumele psihice ale victimelor, care sunt acordate acum de judecători.

Aceste daune morale să fie stabilite în baza punctelor traumatice. Se vor despăgubi daunele materiale ca urmare a vătămărilor corporale care înseamnă orice factură care vine dintr-un spital, orice element de care are nevoie un accidentat, de exemplu o proteză”, a explicat directorul general al Uniunii Societăţilor de Asigurare, Florentina Almăjanu.

„Nu au în vedere prezervarea unui drept al victimei ci prezervarea unui profit al asiguratorului şi atât. Se stabileşte un punctaj şi aceea este despăgubirea, plafonându-se în mod nelegal la 500.000 de lei”, a replicat avocatul Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație din România, Remus Ciuraru.

Aşadar, despăgubirea totală va fi de 50 de ori mai mică decât cea maximă de acum.

Avocaţii victimelor spun că legea nu face diferenţe nici între victimele pentru care un accident poate avea efecte diferite. De exemplu, cazul unui pianist care îşi pierde o mână este tratat similar cu situaţia cuiva care nu îşi câştigă existenţa cu mâinile.

Pe lângă toate acestea, există şi nemulţumiri legate de timpul mare de aşteptare până când firmele de asigurare achită daunele.

„Au modificat penalităţile de întârziere de la 0,2% pe zi la 0,1% pe ziua de întârziere. Un astfel de amendament în lege înseamnă o salvare la plata despăgubirilor, de ordinul milioanelor de euro în fiecare an, un cadou legislativ consistent firmelor de asigurări”, a explicat președintele Asociației Service-urilor Independente, Cristian Munteanu.

Reprezentanţii service-urilor spun că firmele de asigurare ar fi mai atente la termenul de plată dacă legea le-ar obliga să ofere clienţilor o maşină în perioada în care întârzie acordarea despăgubirii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri