Mai sunt vânați torționarii? Dispută între fostul și actualul șef al IICCMER

Data publicării:
inchisori comuniste

Fostul director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului acuză actuala conducere că a renunţat să mai cerceteze activitatea foştilor torţionari. Invitat la emisiunea „În faţa ta”, Andrei Muraru spune că se teme că lista celor 35 de torţionari, alcătuită pe vremea când conducea el instituţia, ar fi fost abandonată. Afirmaţia e contrazisă vehement de actualul şef al Institutului. Contactat de Digi24, Radu Preda a declarat că celebra listă a fost epuizată, iar în acest moment se lucrează la alte dosare care ţin de anii 70 şi 80.

În aprilie 2013 am anunţat că Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a sistematizat cercetări cu privire la abuzuri şi crime comise în penitenciarele comuniste între 1950 -1964 şi tot atunci anunţam şi că identificasem 35 de persoane care erau suspectate de astfel de abuzuri şi crime comise în acea perioadă. Subliniez încă o dată că această listă era una foarte concretă, cu date exacte, cu nume exact”, a spus Andrei Muraru.

Pot doar să comentez ceea ce văd. După ce am plecat de la institut s-a aşternut un soi de tăcere. Constat o atitudine foarte ciudată în care atenţia e concentrată pe alte lucruri decât pe tragerea la răspundere a celor suspectați de crime şi abuzuri, ceea ce mi se pare un lucru extrem de nefiresc”, a adăugat el.

Domnul Moraru dezinformează cu bună ştiinţă opinia publică. Şi nu o face pentru prima dată, fapt care este îngrijorător. Ar fi suficient să vă uitaţi pe site-ul institutului, să vedeţi că, chiar acum câteva săptămâni, Parchetul General a mai trimis pe cineva în judecată, dintre cei pe care îi avea celebra listă de 35, dovadă că la institut nu s-au oprit cercetările, dimpotrivă, au mers mai departe, chiar până într-acolo încât am epuizat practic cele 35 de nume. Majoritatea dintre ele nici măcar nu erau documentate bine la momentul publicării şi trecem la alte dosare care ţin de anii '70 şi '80”, a fost replica lui Radu Preda, actualul preşedinte al IICCMER.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri