Marinar român, blocat de trei luni în Yemen

Data publicării:
nava roman

Sudorul Ioan Petrariu, marinar de 10 ani, s-a îmbarcat anul trecut pe nava sub pavilion panamez. Zugrăveşte situaţia în care se află culori sumbre: nu mai există nici combustibil, nici curent electric. Frigiderele sunt doar de decor, iar mirosul greu al mâncării stricate învăluie întreaga navă. Tot ce mai poate consuma echipajul este orez, iar apa este împărţită cu porţia.

Nava Great Star se află la ancoră, chiar la intrarea în Portul Al Hudaydah.

Situaţia aici este sub orice critică. Este sub limita normalului cu mult. Ne dă o găleată de apă pe zi. Mănânc doar orez, că nu am încredere. Cambuzele s-au dezgheţat”, a povestit Ioan Petrariu.

O dată cu noaptea, se lasă şi teroarea peste navă.

„Rău! Aproape în fiecare noapte se aud focuri de armă. Atunci se aud mai bine, că este linişte”, a spus marinarul.

În tot acest timp, spune bărbatul, comandantul nu a ieşit din cabina lui.

În ţară, familia marinarului este disperată.

Sper şi am încredere în autorităţile române că o să facă. Eu sper într-o minune. Am fost sunată, astăzi, de la Consulat. M-au încurajat şi mi-au spus că fac tot posibilul să ajungă acasă, în condiţii de sănătate normală”, a spus soția navigatorului român. 

Toate zborurile civile dinspre Yemen sunt blocate.

Are nevoie, bănuiesc, de escortă militară. Deocamdată, zborurile din Yemen nu pot fi făcute decât cu aeronave militare. Am informat MAE vis-a-vis de situaţia lui. Încercâm, cu ajutorul MAE, cu ajutorul agenţiei de crewing care şi-a pus la dispoziţie resursele financiare pentru repatriere să îl aducem în siguranţă”, a spus Adrian Mihălcioiu, reprezentantul ITF și SLN.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că au început demersurile pentru aducerea românului acasă.

S-au întreprins în regim de urgenţă demersurile necesare prin intermediul misiunilor diplomatice ale României la Abu Dhabi şi Atena, pe lângă autorităţile competente, inclusiv pe lângă proprietarul/managerul navei din Emiratele Arabe Unite, agentul navei din Yemen şi agenţia de crewing din Grecia, în vederea soluţionării cât mai rapide a cazului", potrivit unui comunicat al MAE.

Ioan Petrariu este singurul român din echipaj. Ceilalţi marinari sunt filipinezi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri