Medicii nevoiți să aleagă: la stat sau particular

Data publicării:
medic pacient cabinet getty

Situaţia oricum grea de la Spitalul Judeţean Constanţa ar putea deveni periculoasă, spun directorii. Deja o treime dintre secţii duc lipsă de medici. Psihiatria, Neurochirurgia şi Unitatea de Primiri Urgenţe, de pildă.

Dr. Cătălin Grasa, managerul SCJU Constanţa: „O situaţie nemaiîntâlnită şi atunci ar pune un mare semn de întrebare vizavi de funcţionalitatea Spitalului Judeţean Constanţa ceea ce nu este o soluţie nici pentru oraş, nici pentru judeţ, nici pentru turiştii care vin pe litoral.”

Un medic primar primeşte de la stat aproape 2.800 de lei salariu de bază şi o sută de lei pentru o gardă. Ajunge la trei-patru mii de lei cu sporuri, în funcţie de vechime. Clinicile particulare oferă între cinci şi şapte mii de lei doar salariul de bază, iar garda este plătită şi de patru ori mai bine. Calculul este simplu.

Lelia Dumitrescu, medic primar pediatru: „Normal că aş merge în privat. Păi dacă tu nu-mi oferi...După ce că nu plăteşti ca lumea, mă mai şi munceşti în halul ăsta, normal că merg în privat.”

Violeta Miu, medic primar cardiolog: „Asta va forţa cumva mâna doctorilor să se mute înspre privat, spitalele vor rămâne fără linii de gardă acoperite şi fără specialişti.”

Iar medicii trebuie să ia deciziile repede.

Aurelia Rădoi, purtător de cuvânt CJAS: „Medicii specialişti care lucrau la doi furnizori trebuie să aleagă un furnizor. Începând cu zilele acestea, dat fiind că în aceste zile noi trebuie să încheiem noile contracte.

Spitalul Judeţean Constanţa ar mai avea nevoie de cel puţin 100 de medici în condiţiile în care nu pleacă nimeni. La nivel naţional, Ministerul Sănătăţii lucrează abia acum la o situaţie ca să vadă de câţi lipsesc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri