Medicii renunţă la proteste

Data publicării:
negocieri garzi Thinkstock

Marius Sepi, liderul sindicatului Sanitas: „Am convenit de comun acord o declarație comună în ideea în care să recomandăm medicilor să înțeleagă procesul legislativ și că în octombrie vor intra cu plata gărzilor la nivelul ordonanței 20, adică nivelul actual în plată.”

Florin Chirculescu, vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară: „Eu sunt satisfăcut cu această ofertă. Am comunicat și cu colegii mei care au spus și ei că sunt de acord. Asta înseamnă că vom asigura continuitatea din pucntul meu de vedere, noi ne-am atins ținta financiară.”

Astfel, în ordinul Ministrului Sănătăţii se va specifica faptul că gărzile suplimentare vor fi efectuate de medici, în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial. Prin urmare, aceste gărzi vor fi considerate vechime în muncă şi în specialitate. Măsurile vor intra în vigoare după 1 septembrie, data la care Executivul poate promulga din nou ordonanţe de urgenţă.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: „Corbim de un impact bugetar de 100 milioane de lei pentru salarizarea corectă a gărzilor. O să vină la pachet cu o serie de măsuri de eficientizare și de eliminare a risipei din sistem. Vorbim de achiziții publice centralizate. Vorbim de eliminarea risipei în prescrierea medicamentelor.”

Dragoş Pâslaru, ministrul Muncii: „Eu cred că după 1 octombrie fără să avem pretenția să ne comparam cu vestul Europei, vom avea un sistem medical plătit mai adecvat și cred că e un mesaj important care are o așteptare, să vedem o reformă a sistemului de sănătate.”

Până la acest acord, medicii au ameninţat cu proteste care ar fi lăsat marile spitale fără medici de gardă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri