Nereguli descoperite de Curtea de Conturi la șapte misiuni diplomatice

Data publicării:
sediul mae 2

Curtea de Conturi a descoperit că la ambasada din Praga s-a închiriat un spațiu de peste 420 mp pentru care a fost plătită suma de peste 127.000i de euro. Asta deși statul român deținea în oraș un imobil care putea fi folosit, cu o suprafață de peste 600 de metri pătrați.

Același lucru s-a întâmplat și la Ciudad de Mexico, unde s-a închiriat un apartament cu aproape 152.000 de euro pentru perioada 2012-2014.

Exemplele continuă cu Varșovia, cu o chirie lunară de 4.000 de euro și Oslo, unde s-au plătit între 2012 și 2014 peste 206.000 de euro.

În total, Curtea de Conturi a descoperit șapte astfel de situații, iar paguba în bugetul statului este de peste 835.000 de euro.

Întrebat de inspectorii Curții de Conturi, Ministerul de Externe spune că nu toate spațiile deținute de statul român în străinătate pot fi transformate în reședințe. Multe sunt neiginenizate și degradate, iar altele nu sunt în zone sigure din punctul de vedere al securității.

Curtea de Conturi a dezvăluit că în multe ambasade și consulate s-au închiriat spații mai mult decât generoase pentru diplomați și astfel s-a încălcat chiar o circulară a Ministerului de Externe, care reglementează suprafața de locuit.

La Varșovia, de exemplu, stau două persoane în 560 de mp, la Tunis o persoană în 400 de mp, iar la Rabat, în Maroc, o persoană în 600 de mp.

Unele reprezentanțe au încălcat și contractele de închiere. Este cazul consulatului din Madrid, unde chiria a fost plătită în avans pe un an, adică s-au achitat dintr-un foc peste 100.000 de euro, deși plata, potrivit contractului de închiriere, trebuia să se facă trimestrial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri