O primărie trebuie să plătească despăgubiri de 4,2 milioane de euro

Data publicării:
blocuri galati

Povestea a început în urmă cu 16 ani, atunci când moştenitorii au cerut să li se retrocedeze un teren care fusese confiscat de comunişti.

În anul 2000, instanţa a decis că cei 15.000 de metri pătraţi nu pot fi retrocedati în natură deoarece în zonă este construit un cartier de locuinţe. Aceste blocuri au fost ridicate în perioada comunistă, atunci când nu se punea problema dreptului la proprietate.

Lipsa de reacție a primăriei într-un lung și complicat proces a făcut ca despăgubirile să ajungă la 4,2 milioane de euro.

„Primăria nu se apără, la momentul respectiv. Nici măcar nu contestă acest raport de evaluare și are un moment pe parcursul procesului în care, apărându-se așa cum trebuie, procesul se oprea pur și simplu și nu mai era răspunzătoare pentru cele 4,2 milioane de euro”, spune Marius Stan, primarul municipiului Galați.

Acum, pentru a recupera banii, avocatul moştenitorilor a început deja să execute bunuri care aparțin municipalității.

„Suntem pe cale să valorificăm două bunuri imobile. În momentul în care instanţa ne permite să le scoatem la vânzare, le scoatem la vânzare şi luăm banii”, a spus Alexandru Păun, avocatul moştenitorilor.

„Unul dintre sechestre a fost pus chiar pe terenul de sub uzina de apă, dacă vă puteți imagina. Nu vă mai spun, s-a pus sechestru pe domeniul public: niște trepte de la Grădina Botanică”, spune, în schimb, Marius Stan, primarul municipiului Galați.

Asta nu e totul. Moştenitorii respectivului teren au mai deschis un proces, în care cer consilierilor şi primarului 10 milioane de euro. Suma ar reprezenta penalităţi pentru întârziere.

Mă sperie că orice zi de întârziere duce la creşterea penalităţilor, penalităţi care din nefericire le vor suporta toţi gălăţenii”, spune Cristian Dima, consilier local.

Deşi sentinţa în cazul despăgubirii de 4,2 milioane de euro e definitivă, actuala conducere a primăriei a contestat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați modul în care au fost făcute expertizele. În plus, municipalitatea a făcut plângeri şi împotriva evaluatorilor și a executorilor judecătorești.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri