O tradiție de Bobotează a ajuns caz penal

Data publicării:
poarta furata

Furtul nu-i tradiţie de Bobotează, atrag atenţia poliţiştii maramureşeni, după ce doi adolescenţi de 14 şi 16 ani s-au ales cu dosare penale. Tinerii au furat în Ajunul Bobotezei poarta unei consătene, aşa cum spune o tradiţie din zonă veche de secole. Femeia a sesizat poliţia. Acum, sătenii din Glod, judeţul Maramureş, comentează întâmplarea.

„Aceasta este poarta pe care cei doi adolescenți au furat-o în noaptea de 5 spre 6 ianuarie. Proprietarii au găsit-o două zile mai târziu abandonată pe marginea drumului, undeva la o distanță de aproximativ un kilometru față de gospodărie”, spune Izabela Jurasko, reporter Digi4.

Furatul porților în ajun de Bobotează e o tradiție veche de secole în Maramureș.

„De Bobotează se furau porțile la casele unde erau fete de măritat și depășiseră oarecum termenul normal, să zicem, al măritișului”, afirmă Delia Suiogan, etnolog.

Femeia a cărei poartă a fost furată spune însă că singurul fiu pe care îl are e însurat de 6 ani și deci tradiția, în cazul lor, nu avea de ce să fie respectată.

„Eu m-am culcat seara liniștită și a doua zi - nu-i portița. Și am sunat la poliție să vină să vadă că n-am portița și de ce și cum”, spune femeia păgubită.

Sesizați de femeia păgubită, polițiștii au deschis o anchetă în acest caz și au pornit pe urmele făptașilor.

Doi tineri, în vârstă de 14, respectiv 16 ani, domiciliați în localitatea Glod care, conform obiceiului din ajunul Bobotezei au sustras poarta de acces în locuința unei consătene, au fost identificați de polițiști și sunt cercetați”, spune Florina Meteș, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș.

Tatăl tânărului de 16 ani nu înțelege de ce femeia a sesizat poliția și consideră că păgubita a exagerat.

„De când e satul Glod a fost tradiția asta să se fure porți de Bobotează, dar până acum nu s-a ajuns la poliție. Într-adevăr că și băieții nu au trebuit să fure de la, unde nu-s feciori și fete”, spune tatăl unuia dintre tinerii acuzați de furt calificat.

Pe ulițele Glodului întâmplarea e intens comentată. Cei doi tineri sunt cercetaţi acum pentru furt calificat.

(Sursa: Digi24)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri