Ofițeri români în flota navală militară britanică

Data publicării:
nava

Doi ofiţeri militari români vor face parte, în premieră, din echipajul unui distrugător britanic care a ajuns în Portul Constanţa. Timp de o săptămână, cei doi marinari vor participa, împreună cu echipajul navei britanice la misiuni în Marea Neagră şi Marea Mediterană. Distrugătorul HMS Daring, aflat pentru două zile la malul românesc al Mării Negre, este printre cele mai mari nave de acest tip din flota engleză, relatează Digi24.

Andrei Zamfir este unul dintre cei doi ofiţeri români care, timp de o săptămână, vor face parte din echipajul distrugătorului britanic HMS Daring. Englezii i-au oferit şansa să vadă cum se lucrează într-o flotă de tradiţie şi va participa la misiunile zilnice.

Andrei Zamfir, aspirant (sublocotent): O să avem ocazia să executăm manevre specifice navigaţiei, să facem dublură la serviciul ofiţerului de cart şi să facem o comparaţie.

HMS Daring este printre cele mai mari distrugătoare din flota Marii Britanii. Este prima dată când ajunge în Portul Constanţa de când a intrat în serviciul marinei regale britanice.

Ben Kadinopoulos, locotenent comandor: Este un distrugător de tip 45 al flotei regale şi liderul clasei sale. Distrugătorul HMS Daring este proiectat pentru apărare aeriană.

Nava are la bord şi trei elicoptere.

Andrew Andreson, pilot: Îl folosim în lupta la suprafaţă, în lupta antisubmarin, dar şi pentru căutare şi salvare pe mare.

Nava are o lungime de peste 150 de metri, 7.500 tone şi poate atinge viteză semnificativă - de 30 noduri. Distrugătorul are la bord trei sisteme de rachete navă-aer, două lansatoare de rachete navă-navă, 13 sisteme de artilerie navală şi lansatoare de torpile antisubmarin.

Ben Kadinopoulos, lt comandor: În spatele meu este sistemul Phalanx CIWS. Este un sistem de apărare, trage 4.000 de gloanţe pe minut, gloanţe de 20 mm întărite. Are propriul sistem radar şi poate urmări orice proiectil care se apropie de navă.

Marcus Amber, comandant: Daring se apropie de finalul unei perioade de 9 luni, am avut operaţiuni în Orientul Mijlociu, în Marea Roşie şi Oceanul Indian, am muncit să menţinem apele internaţionale deschise.

Paul Brumell, Ambasadorul UK: Cred că prezenţa distrugătorului HMS Daring este un semn că România şi Marea Britanie lucrează împreună in domeniul apararii, suntem prieteni, colegi.

Până să ajungă în Portul Constanţa, HMS Daring a participat la o serie de exerciţii în Marea Neagră împreună cu fregata romanească Regele Ferdinand.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri