Parcul Herăstrău nu e nici acum întreg

Data publicării:
parc herastrau wiki

Porţiunea din Parcul Herăstrău, câştigată în instanţă de Primărie, e a municipalităţii doar pe hârtie.

Adrian Cojocaru, reporter Digi24: „Ca să intabuleze terenul de 7 hectare Primăria Capitalei a prezentat doar hotărârea judecătorească obţinută în mai 2015. De fapt, ar fi trebuit să aducă la dosar acte de la toţi cei care au orice fel de construcţie pe suprafaţa respectivă. Primăria nu a explicat nici până la această oră de ce nu a solicitat acest lucru în ultimul an.”

Pe suprafaţa respectivă funcţionează mai multe cluburi, terase şi restaurante. Patronii ar fi trebuit să demonstreze, până în iulie anul trecut, că au autorizaţiile necesare, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici până acum.

Liviu Doară, preşedintele Clubului De Yachting Sportul Studenţesc: „Nimic din ce vedeţi aici nu e legal. Nu au existat niciodată. În loc să dea jos, se construieşte. Toate astea sunt cârciumi date jos de Oprescu. A venit şi a zis: nu a existat! Jos, jos, jos!”

Liviu Doară e cel care s-a luptat 12 ani pentru reîntregirea parcului. Demers care i-a adus inclusiv ameninţări cu moartea.

Liviu Doară, preşedintele Clubului De Yachting Sportul Studenţesc: „Uitaţi-vă şi dumneavoastră cât s-au dus în apă. Toate astea sunt construcţii care pleacă în apă. Nu au existat niciodată. Aici au fost dane pentru bărci. ”

Multe dintre construcţiile actuale din parc au fost ridicate pe terenul fostelor cluburi sportive.

Liviu Doară, preşedintele Clubului De Yachting Sportul Studenţesc: „Aici, unde vedeţi parcarea asta imensă, a fost teren de tir cu arcul. Un câmp verde unde existau ţinte, îngrădit şi se trăgea cu arcul. Pe o adâncime de 100 de metri de la malul apei trebuia să existe numai cluburi sportive de performanţă sau de agrement. Acum nu mai există decât cârciumi. Mai există doar clubul Sportul Studenţesc care mai trăieşte pentru că ne-am încăpăţânat să rămânem aici.”

Activiştii de mediu nici nu concep ca cele şapte hectare să nu fie la dispoziţia bucureştenilor.

Francisc Bodo, reprezentatul Asociaţiei Salvaţi Parcul Herăstrău: „Şi dacă ar fi șapte metri, acum iertaţi-mă, vă rog, dacă v-aţi imagina că cineva s-ar duce la Luvru, care este monumentul istoric al francezilor, şi ar îngrădi acolo 7 metri pătraţi, cum vi s-ar părea? Este absolut acelaşi lucru.”

Parcul Herăstrău a fost înfiinţat în 1936 şi are o suprafaţă totală de 110 de hectare. Zona a fost declarată monument istoric şi este şi arie naturală protejată.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri