Peste 140 de spitale publice și private funcționează fără unități de transfuzii autorizate

Data publicării:
transfuzie

108 spitale publice din toată ţara și 34 private au unități de transfuzii neautorizate, arată datele unei anchete a Ministerului Sănătăţii.

Laurenţiu Colintineanu, purtător de cuvânt al MS: „Fiecare unitate care va fi dovedită 100% ca funcţionând fără autorizaţie va primi un plan de conformare, termen maxim3 luni. La 1 noiembrie, ministrul Voiculescu a decis că nicio unitate de transfuzie din această ţară care nu are autorizaţie de funcţionare, respectiv nu a reuşit să îndeplinească planul de redirecţionare, nu va mai primi sânge, nu se mai pot efectua operaţii care necesită transfuzie”.

Pe listă sunt spitale mari din Bucureşti. Clujul sau Braşovul au cele mai multe centre de trasfuzii neautoritare. Şi în Iaşi un sfert dintre punctele de transfuzii din judeţ funcționeazăla fel, fără autorizație.

Liviu Stafie, director DSP Iași: „O parte dintre ele nu au încă dotarea necesară. Au frigider sau alegație frigorifică pentru congelarea plasmei , dar nu respectă întru totul caracteristicile tehnice, adică ce spuneam și mai înainte, sistemul de monitorizare automată a temperaturii, avertizarea auditivă și vizuală în caz de accidente, existența unui generator cu destinație specială pentru aceste aparate”.

Şi în Timiş, Dolj, Brasov sau Galaţi sunt probleme.

Ani Nistor, purtător de cuvânt DSP Galaţi: „Spitalul de Pediatrie Sf Ioan din Galaţi nu are această unitate de transfuzii autorizată încă, urmează să îşi depună documentaţia. Până în prezent nu a avut personal calificat şi nici spaţiu adecvat”.

Chiar cei care acreditează spitalele spun că procedurile sunt grele.

Sunt şi centre care au autorizaţie dar nu au personal. De doi ani centrul de trasfuzii din Reşiţa nu are medic de laborator pentru că nimeni nu a venit la concurs.

Rodica Neaga, directorul Centrului de Transfuzii Reșița: „O altă cauză pot să zic că nu îi interesează centrul de recoltare și atunci preferă să se îndrepte către sistemul privat.”

Singurul angajat al centrului este un medic generalist care ocupă și funcția de director. Centrul de transfuzii asigură tot necesarul lunar de sânge pentru spitalele din județul Caraș-Severin.  


Ministerul Sănătății a informat că în sistemul sanitar românesc funcționează 108 unități sanitare publice și 34 private fără unități de transfuzie sanguine autorizate.

Potrivit ministerului, cifra a rezultat după ce au fost cerute situațiile de la Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din toate județele, iar pe de altă au fost comparate aceste rezultate cu unitățile care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și Centrele de Transfuzii.

Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: „Fiecare unitate care va fi dovedită 100% că funcţionează fără autorizaţie va primi un plan de conformare cu termen maxim de 3 luni. Ministrul Vlad Voiculescu a decis că la data de 1 noiembrie nicio unitate de transfuzii din această ţară care nu are autoritate de funcţionare, respectiv nu a reuşit să îndeplinească planul de conformare în aceste trei luni, nu va mai primi sânge. Asta are ca o consecinţă directă faptul că nu se mai pot efectua operaţii care necesită transfuzie. Dacă nu există fonduri, dacă nu există personal, dacă nu există aparatură sau ce ştiu eu ce, Ministerul Sănătăţii este la adresa la care este. Se pot solicita şi este atribuţia Ministerului Sănătăţii să finanţeze sau măcar să cofinanţeze, pentru spitalele care nu sunt în subordinea sa directă, investiţii în aparatură medicală.”

Potrivit comunicatului transmis presei, ministrul Vlad Voiculescu apreciază că situația în care aceste unități au fost ignorate ani la rând nu este acceptabilă și a decis o serie de măsuri de urgență.

„În perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni. În această perioadă, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizată sau de către CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Termenul „nenegociabil” până când trebuie rezolvate aceste probleme este 1 noiembrie anul acesta.

„Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri”, precizează ministerul.

Potrivit sursei citate, ministerul lucrează deja la un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor. Documentul este în curs de finalizare și va fi publicat în cel mai scurt timp.

Ministerul mai informează că aceste date au fost actualizate la 25 iulie și că este posibil ca unele untiăți de transfuzii să fi demarat procesul de autorizare între timp sau să fi obținut autorizația. De asemenea, în urma verificărilor DSP din teren este posibil ca această listă să se reducă.

În București, majoritatea spitalelor și-au autorizat centrele de transfuzii”

Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti, a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că „în București, majoritatea spitalelor și-au autorizat centrele de transfuzii.” „Sigur, nu toate”, a punctat ea.

„Cel mai important e ca unitatea de transfuzie să funcționeze conform legii, legea de organizare a unităților de transfuzie, e ordinul ministrului Sănătății 1924 din 2007. Aceste unități funcționează din momentul în care s-a înființat spitalul, însă, având în vedere că s-a schimbat legislația în domeniul transfuzional, unitățile de transfuzie au trebuit să se reautorizeze conform legislației actuale”, a precizat Doina Goșa.

În funcție de bugetul pe care un spital îl are sau nu la dispoziție, poate să fie mai dificilă sau mai puțin dificilă obținerea acestei autiorizații. Această autorizație presupune ca unitatea de transfuzie să fie dotată cu echipamente de stocare a sângelui și a componentelor sanguine și echipamente de testare. De asemenea, trebuie să aibă toată documentația necesar autorizării, respectiv proceduri. Asistentele trebuie să fie instruite, deci procesul de autorizare poate să fie unul care să dureze mai mult timp”, a explicat directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti.

Doina Goșa a adăugat că spitalele care nu și-au autorizat centrele de transfuzii au întâmpinat probleme de finanțare în achiziționarea echipamentelor de testare și stocare a sângelui, pentru că aceste echipamente medicale sunt mai scumpe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri