Peste 200 de clădiri din Arad, degradate. Locuitorii nu vor să repare fațadele clădirilor 

Data publicării:
arad

Peste 200 de clădiri din Arad sunt degradate, iar un sfert dintre ele sunt considerate periculoase.

Maria locuieşte de 38 de ani într-o clădire istorică din Arad. Suferă când vede în ce stare a ajuns imobilul, dar spune că nu are bani să schimbe lucrurile.

N-ai de unde! N-ai de unde să pui banii! Nici eşalonat! Nici eşalonat. Că şi copilul mai are şi bancă şi cheltueli cu duiumul”, a spus femeia.

De anul trecut, de când Primăria a început să trimită somaţii prin care cere proprietarilor clădirilor istorice să repare faţadele, nicio asociaţie nu a solicitat fonduri.

Din păcate în această incintă locuiesc multe persoane mai în vârstă care nu au posibilităţi pentru un asemenea proiect”, a spus Oana Șeran, președinta unei asociații de propietari

Conform sociologilor, pe lângă lipsa banilor, oamenii în vârstă ar avea reticenţe şi în ceea ce priveşte asocierea şi implicarea în comunitate.

Provin din vechiul regim şi sunt sceptici la ideea de iniţiativă privată sau iniţiativă proprie şi sunt arbitrarii unor intervenţii ale statului aşa cum erau obişnuiţi. Statul dicteaza, statul acţionează”, a explicat sociologul Oana Morcanu.

Autorităţile nu au dat un termen limită până la care proprietarii să repare faţadele caselor, şi nici nu au prevăzut amenzi. Speră totuşi că acest lucru se va rezolva de la sine. Codul fiscal care va intra în vigoare de anul viitor prevede majorări semnificative ale impozitelor pentru cei care nu-şi îngrijesc proprietăţile.

„Eu sunt sigur că în următoarele şase luni de zile o să vedeţi o solicitare mult mai mare a acestor proprietari în momentul în care vor primi de la Primărie Legea Codului Fiscal care arată că în momentul în care clădirea este degradată, impozitul va fi de 500%”, a declarat primarul Aradului Gheorghe Falcă.

Cele mai multe clădiri din Arad au fost construite la cumpăna dintre secolele XIX şi XX. Stilurile predominante folosesc decoraţiuni aplicate pe faţade care între timp s-au degradat. Pompierii intervin cam de două ori pe lună să îndepărteze ornamentele care aproape stau să cadă de pe faţadele clădirilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri