Puterea furtunii din vestul țării, explicată de meteorologi

Data actualizării: Data publicării:
furtuna timisoara2

Cinci persoane au murit şi aproape 30 sunt rănite grav în urma unei furtuni puternice care s-a produs, duminică, în vestul țării. Meteorologii spun că a fost o furtună deosebit de puternică cu rafale de vânt de până la 100 km/h.

Teodora Cumpănașu, meteorolog ANM: Fenomenele meteo au avut o intensitate deosebită, iar urmările au fost foarte puternice. Totul s-a desfășurat extrem de rapid, de aceea fenomenele meteorologice au fost atât de violente, după ce câteva zile a stagnat în zonă o masă de aer cald de până la 32 de grade. Dezvoltările noroase au fost foarte puternice cu înălțimi de 13 kilometri, deci cu o energie extraordinară a întregului sistem, sistem în care s-au format curenți puternici descendenți. Intemperiile nu au durat mai mult de câteva zeci de minute. Vântul a suflat cu peste 90 de km/oră.

ANM a emis a atenţionare cod portocaliu de intensificări ale vântului, care vor depăşi la rafală 90 km/h, iar trecător vor lua aspect de vijelie, cu frecvente descărcări electrice şi averse de ploaie care vor cumula izolat 15-20 l/mp. pentru judeţul Bihor şi mai multe zone din judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri