Răspunsul românului acuzat că a distrus visul marțian

Data publicării:
esec roman marte

Eşec european cu vinovat român. Compania condusă de un conaţional ar putea fi responsabilă pentru prăbuşirea sondei Schiaparelli pe Marte, luna trecută. Acuzaţia vine din partea Agenţiei Spaţiale Italiene, care susţine că firma românului nu trebuie să se ocupe de testele importante ale misiunii pentru că nu se pricepea la aşa ceva. Din România vin ameninţări cu tribunalul: nu este vina noastră, spune proprietarul companiei.

Sonda Schiaparelli a Agenţiei Spaţiale Europeane trebuia să ajungă pe Marte sâmbăta trecută ca să măsoare presiunea şi temperatura de acolo. Cu numai un minut înainte să atingă solul planetei, Agenţia Spaţială Europeană a pierdut semnalul de la modulul spaţial.

După două zile, cercetătorii europeni au anunţat că Schiaparelli s-a zdrobit de Marte. Raportul preliminar arată că după intrarea în atmosfera planetei, unele instrumente arătau că are mai puţin de 10 metri până la pământul roşu.

Computerul de bord a oprit motoarele, iar sonda s-a prăbuşit de la peste trei mii de metri altitudine, unde se afla de fapt.

Dezastrul putea fi evitat dacă testele de care s-a ocupat compania românului ar fi fost bine făcute, spun oamenii de ştiinţă de la Agenţia Spaţială Italiană ce a suportat un sfert din cheltuielile de 1,2 miliarde de euro ale proiectului.

„Testul ar fi trebuit făcut de o organizaţie specializată în lansările în stratosferă. În schimb, Agenţia Spaţială Europeană a preferat o firmă care nu deţine competență specifică suficientă pentru astfel de teste”, spune Enrico Flamini, cercetător Agenţia Spaţială Italiană .

Compania despre care vorbesc italienii aparţine românului Dumitru Popescu. ARCA Space Corporation ar fi primit peste un milion de dolari ca să testeze sistemul folosit la coborârea sondei Schiaparelli pe solul marţian. A fost preferată unei companii suedeze cu experienţă mai mare în domeniu. Presa din Italia crede că alegerea a fost determinată de preţul mai mic cerut de România. Contactat de reporterii din peninsulă, Dumitru Popescu avertizează Agenţia Spaţială Italiană şi oferă un motiv inedit pentru care probele comandate nu au fost duse la bun sfârşit:

Agenţia Spaţială Italiană ar trebui să fie atentă pentru că nu are dovezi şi ar putea să plătească pentru asta (declaraţiile făcute, n.r.). Noi suntem liniştiţi. Am făcut tot ce era posibil. Pentru acel test ar fi trebuit să zburăm foarte aproape de baza rusă din Sevastopol. Rusia tocmai ce ocupase Crimeea şi am fi riscat declanşarea unui conflict între Rusia şi NATO.

sursa: repubblica.it

Explicaţiile oferite pot fi considerate bizare, mai ales că modulul spaţial trebuia să furnizeze datele colectate şi Agenţiei Spaţiale ruse. Mai ales că Arca Space Corporation este puţin cunoscută şi în România.

„L-am cunoscut cu vreme în urmă pe tânărul Dumitru Popescu şi colegii lui. Erau o echipă de amatori care voiau să se lanseze în aventuri spaţiale. Dar, desigur, la nivelul de amatori. Sunt uimit după aceea să aflu că au contracte cu ESA (Agenţia Spaţială Europeană, n.r.). Din ce ştiu eu, la Agenţia Spaţială Română nu se punea problema ca o entitate de talia acestei ARCA să preia contracte serioase”, spune Alexandru Mironov, realizator Digi World.

Prăbuşirea sondei Schiaparelli este a doua misiune europeană pe Marte, după cea din 2003, care eşuează.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri