Revoltă în penitenciare. Reacția ministrului Justiției

Data publicării:
raluca pruna la guvern

„Nu doresc să fac niciun fel de comentariu față de situația din penitenciare. Lucrăm la asta și când vom avea ceva util de spus vă vom comunica”, a spus ministrul Justiției.  

Administrația Penitenciarelor a transmis că în opt penitenciare din țară, deținuții și-au exprimat nemulțumirea privind condițiile de detenție fie prin refuzarea mâncării fie prin alte acțiuni precum lovirea gratiilor. La Penitenciarul din Botoșani, opt deținuți au reușit chiar să se urce pe acoperișul unuia dintre corpurile de clădire din penitenciar.

„Având în vedere implicațiile medicale, accentuate și de perioada caniculară, Administrația Națională a Penitenciarelor își exprimă public îngrijorarea față de protestele exprimate sub forma refuzului de hrană. Subliniem că la nivelul tuturor unităților, angajații au purtat discuții individuale și colective cu persoanele implicate în această formă de protest și au încercat identificarea unor soluții care să răspundă problemelor semnalate”, se arată într-un comunicat al ANP.

Ministrul Justiției caută soluții pentru a evita sancțiuni de ordinul zecilor de milioane de euro pentru stat din cauza condiţiilor din penitenciare. Decizia va fi luată în urma unei dezbateri publice care va avea loc în următoarele luni, iar varianta care se va bucura de cea mai largă susţinere va fi propusă de Ministerul Justiţiei în Parlament, spune Raluca Prună.

Raluca Prună a declarat, în urmă cu o săptămână, că nu exclude nici posibilitatea unei legi a amnistiei şi graţierii, dacă societatea va fi de acord cu o astfel de iniţiativă.

 „Dacă avem această decizie pilot, pe care au primit-o şi Italia, şi Bulgaria, asta vine cu un cost foarte mare, de zeci de milioane. Cred că este o alegere de societate, de aceea vin cu o dezbatere publică, să spunem ce avem de făcut. De plano, nu exclud niciun fel de măsură, poate fi amnistiere, pot fi graţieri, pot fi recursuri compensatorii, cum a făcut Italia, dacă se constată că execuţi pedeapsa în condiţii de precaritate, la fiecare zece zile executate primeşti o zi liberă”, a spus ministrul Justiției. 

Deficitul în penitenciare este de 9.500 de locuri, sunt probleme foarte grave legate de suprapopulare, de acces la serviciile medicale şi în penitenciare sunt condiţii precare de igienă, a atras atenția ministrul.

De asemenea, Raluca Prună spunea că România are foarte multe hotărâri CEDO care privesc condiţiile precare de detenţie şi că şi mai multe hotărâri, de ordinul miilor, sunt pe cale să ajungă la Curtea Europeană. Ministrul preciza că, în acest context, Curtea Europeană a decis că în cazul României trebuie să se dea o decizie pilot, iar Guvernul a promovat un memorandum prin care a cerut să i se dea să facă un plan de măsuri astfel încât să îmbunătăţească condiţiile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri