România riscă să piardă fonduri europene din cauza parlamentarilor români

Data publicării:
parlament-1

La începutul anului 2013, Comisia Europeană a adoptat bugetul fondurilor europene alocate ţărilor membre pentru perioada 2014 – 2020. Un an mai târziu, pe 18 aprilie 2014, Comisia Europeană a adoptat noua legislaţie privind achiziţiile publice din domeniul fondurilor UE.

Uniunea Europeană a dat termen de doi ani statelor membre pentru adoptarea noii legislaţii în conformitate cu cea comunitară. Acest termen expiră azi, 18 aprilie 2016. Iar până astăzi, România nu a adoptat pachetul de patru legi modificate conform cu normele europene.

Parlamentul nu a aprobat nici până acum legea achizițiilor publice. Vorbim de pierderi de milioane deeuro, înfuncție de valoarea contractului.

Efectul este că de astăzi, nicio autoritate contractantă, fie primărie, consiliu județean, minister sau CNADNR, nu mai poate acorda contracte finanţate cu bani europeni, prin achiziţie publică și ar fi obligată să acopere din fonduri proprii contravaloarea contractelor.

Dacă vreuna dintre instituții face acest lucru, atunci se poate pierde până la 100% din valoarea proiectului, iar România va fi supusă unei proceduri de infringement.

Ministrul Fondurilor Europene a atras atenția în mai multe rânduri că din cauza încetinelii adoptării legilor achiziţiilor publice se pun în pericol noile programe pe fonduri europene. Practic, noile norme europene prevăd renunţarea la preţul cel mai mic pentru o licitaţie, se pune accent pe calitate/preţ.

Soluția ar fi ca toți cei implicați să grăbească pașii pe care îi au de făcut, iar dacă toată lumea se grăbește, este de așteptat să dureze cel puțin o săptămână până vor intra în vigoare aceste legi.

Traseul legilor achiziţiilor publice

- 18 aprilie 2014: au intrat în vigoare directivele UE privind achiziţiile publice

- 17 octombrie 2015: Guvernul Victor Ponta a adoptat proiectele de lege

- 16 noiembrie 2015: proiectele au ajuns în Senat

- 9 februarie 2016: Senatul a aprobat proiectele

- 13 aprilie 2016: raport comun adoptat de comisiile juridică şi de industrii din Camera Deputaţilor

- 18 aprilie 2016: expiră termenul de transpunere a directivei europene

- 20 aprilie 2016: Camera Deputaţilor ar urma să adopte proiectele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri