Românii regretă că nu au emigrat

Data publicării:
romani strada

Rezultatele studiului comandat de Provident sunt destul de contradictorii. Aproape 27 la sută dintre cei chestionați spun că cel mai important obiectiv pentru următorii 10 ani îl reprezintă asigurarea succesului în viață pentru copii lor.

Un procent ceva mai mic au răspuns că întemeierea unei familii reprezintă principalul lor obiectiv, în vreme ce 16 la sută au declarat că vor să își deschidă propria afacere. Nu e nimic rău în asta și opțiunile participanților la studiu arată că românii tind să pună familia pe primul loc. Pe de altă parte, autorii studiului au inclus și câteva întrebări de control din care reiese că românii nu știu neapărat ce vor. Când sunt puși să tragă linie și să spună care a fost cel mai important lucru pe care l-au cumpărat în ultimul deceniu, un sfert dintre participanți la studiu au menționat că cea mai mare realizare a lor a fost cumpărarea unei case. Procente mari au mai înregistrat și achiziția de autoturisme, televizoare sau calculatoare, însă ATENȚIE, cu investiția făcută în educația copiilor se mândresc doar 14% dintre participanți.

Când spun că vor să le asigure copiilor un viitor, românii nu se referă neapărat la faptul că vor să îi trimită la școală mai bună. Mai importantă decât educația pare să fie o casă, pe care părinții vor să le-o lase moștenire. Este unul dintre motivele pentru care la nivel european, România are cel mai mare număr de proprietari de locuințe, în vreme ce elvețienii sau germanii nu au nicio problemă în a sta cu chirie toată viața lor. Acest stil de viață are și dezavantaje, însă le permite celor care îl duc să se mute dintr-un oraș în altul în căutatea unui loc de muncă. În plus, nici nu au motive să facă un credit imobiliar. Pentru a-și atinge visul de a avea o casă, românii iau credite în număr mare. Studiul arată că mai mult de jumătate dintre participanți au luat cel puțin un credit în ultimul deceniu. Nu există informații referitoare la felul în care au fost folosiți banii, însă e de bănuit că o bună parte au fost credite imobiliare.

În fine, studiul mai arată că o treime dintre români regretă că nu au plecat definitiv din țară, semn că au senzația că peste hotare și-ar putea îndeplini mai ușor planurile de viitor. Mult mai puțini sunt preocupați de faptul că petrec puțin timp cu familia sau că nu și-au deschis propria afacere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri