Securitatea în Marea Neagră, incertă

Data actualizării: Data publicării:
Interceptor systems
The Raytheon Standard Missile-3 provides a hit to kill upper layer defence capability. The SM-3 Missile is evolving and will provide even more significant defensive capability as enhancements become operational. The combination of naval ships and SM-3 Fulfils NATO’s territorial missile defence requirement. Maritime missile defence leverages existing investments in NATO’s most advanced naval ships. There are a number of ships in service today capable of employing SM-3, such as the US frigate AEGIS. They can provide territorial missile defence, while maintaining their multi-role capability.

Rusia domină regiunea Mării Negre, iar echipamentele militare din Crimeea pun în pericol securitatea ţărilor din zonă, printre care şi pe cea a României. Este avertismentul transmis de la cel mai înalt nivel al NATO. Într-o conferinţă pe teme de securitate organizată de SNSPA la Bucureşti, experţii susţin că Rusia ar putea prelua controlul asupra Mării Negre. Pentru a echilibra balanţa, Europa se bazează pe Statele Unite. Un fost comandant din marina americană avertizează că odată cu alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte acest lucru nu va mai fi atât de simplu.

Jan Broeks, unul dintre cei mai importanţi generali din cadrul NATO, avertizează că zona Mării Negre este foarte vulnerabilă în faţa ameninţărilor ruseşti. În ultima perioadă, Moscova a investit miliarde de dolari în militarizarea peninsulei Crimeea, aflată la mai puţin de 400 de kilometri de România. A trimis acolo radare şi rachete de ultimă generaţie care permit preluarea controlului regiunii în doar câteva minute.

Gen. Jan Broeks, şeful Statului Major Internaţional al NATO: „Pentru Rusia, Marea Neagră rămâne o zonă critică din punct de vedere geostrategic pentru că este un coridor economic vital. Pe acolo trec 30% din exporturile maritime. Eforturile Rusiei de a securiza şi militariza peninsula Crimeea, transformând-o într-o fortăreaţă, îi dă posibilitatea de a domina tot mediul maritim. Cine domină zona maritimă, le domină pe toate celelalte.”

În cadrul Alianţei, România insistă pentru o prezenţă navală NATO în Marea Neagră. Proiectul a fost văzut de Rusia ca o provocare.

Ştefan Tinca, secretar de stat în Ministerul Apărării: „Cine provoacă pe cine? O să influenţeze echilibrul de putere? Din păcate, echilibrul a fost schimbat în ultimii ani în Marea Neagră. Am vrea să vedem o prezenţă NATO la Marea Neagră. O prezenţă militară fără o componentă navală nu prea are sens.”

Harlan Ullman, fost comandant în cadrul marinei americane, spune că Europa trebuie să-şi schimbe strategia dacă mai vrea sprijinul Americii, mai ales în contextul alegerii lui Donald Trump în funcţia de preşedinte.

Harlan Ullman, fost comandant în Marina Statelor Unite: „Dacă îţi e frică de domnul Putin, eu aş fi foarte îngrijorat de domnul Trump. Daţi-mi voie să vă spun ce o să se întâmple în iunie sau iulie. Congresul Statelor Unite îşi va da seama că din cele patru batalione mobilizate în Europa, niciunul nu e din Europa, din Europa continentală. Gândiţi-vă cum o să sune asta în Congres. Dacă europenii o să ţină capul în nisip, vă rog să mă credeţi că ne va face rău nouă şi Europei.”

În zona Mării Negre, Rusia domină din punct de vedere militar. Cifrele arată că echipamentele militare de care dispune Moscova, tancuri, vehicule blindate şi avioane, le depăşesc numeric pe cele ale tuturor statelor din regiune: România, Bulgaria, Turcia şi Ucraina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri