Ședință CSAT la ora 19.00: Soluții pentru interceptările din dosare

Data publicării:
sedinta csat presidency ro

ACTUALIZARE 12.35. Ședința CSAT va avea loc la ora 19.00. Președintele Klaus Iohannis va face, la finalul ședinței, declarații de presă. Îl puteți urmări în direct la Digi24 HD și pe digi24.ro.


Guvernul se va reuni, după şedinţa CSAT, pentru a adopta Ordonanţa de Urgenţă care, spune ministrul Justiţiei, reprezintă soluţia pentru ca anchetele penale să se deruleze fără probleme.

Soluția e folosirea infrastructurii, care e a SRI, dar cu eliminarea oricărei intervenții umane din partea celor de la SRI”, a spus ministrul Raluca Prună.

Folosirea aparaturii SRI de către procurori şi poliţişti este şi soluţia despre care a vorbit preşedintele Curţii Constituţionale, August Zegrean.

Nimeni nu a fost condamnat doar pe o înregistrare, dacă înregistrarea nu e susţinută de probe nu poate fi nimeni condamnat. Uneltele acelea cu care se face interceptarea sunt ale statului român. Cine le folosește e o altă problemă, asta trebuie rezolvată”, a spus preşedintele CCR.

Folosirii infrastructurii SRI nu rezolvă însă definitiv situaţia. DNA spune că ar avea nevoie de 130 de poliţişti şi 10 milioane de euro pentru mărirea propriului departament tehnic. DIICOT trebuie să înfiinţeze un astfel de departament şi solicită 200 poliţişti şi peste 20 de milioane de euro. Poliţia Română şi Parchetul General estimează că ar mai fi nevoie de o mie de poliţişti şi o rectificare bugetară de 30 de milioane de euro.

Pe de altă parte, Serviciul Român de Informaţii spune că decizia CCR blochează pur şi simplu activitatea instituţiei.

„Pragmatic, evaluarea noastră este că această decizie are un impact cert asupra securităţii naţionale. Astfel, în procesul penal, nu vor mai putea face obiectul instrumentarii cu mijloacele tehnice complexe dezvoltate de SRI infracţiuni precum cele de spionaj-trădare, terorism, criminalitate organizată transfrontalieră, contraproliferare, criminalitate informatică şi, nu în ultimul rând, fapte de mare corupţie, ce reprezintă ameninţări grave la adresa securităţii naţionale”, se arată într-un comunicat al instituției.

Nu vor fi afectate, câtă vreme noi nu ne-am referit absolut deloc la siguranţa naţională. Pe siguranţă naţională ei trebuie să îşi facă treaba ca şi până acum. Să citească în legea SRI în care scrie ce trebuie să facă. Scrie acolo că pe siguranţă naţională ei fac toată treaba, pe urmărire penală nu au atribuţii. Scrie în lege că nu au voie să facă urmărire penală”, a fost replica președintelui Curții Constituționale.

Primarul general suspendat al Capitalei este unul dintre cei care au contestat deja interceptările depuse ca probe în dosar.

DNA a avut sprijinul Serviciului Român de Informaţii în momentul în care a efectuat şi a pus în aplicare acele măsuri de supraveghere şi de interceptare. Reprezintă undeva la 30% din materialul probator pe care se susţine acuzaţia. Acesta este un motiv pentru care Curtea de Apel Bucureşti dispune dacă înlătură sau nu aceste mijloace de probă”, a spus Viorel Mocanu, avocatul lui Sorin Oprescu.

După apariţia în Monitorul Oficial a motivării CCR, Parlamentul este obligat să modifice articolul din Codul de procedură penală declarat neconstituţional. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri