Siguranța polițiștilor. Ce au cerut sindicaliștii și ce le-a oferit premierul

Data actualizării: Data publicării:
politia romana politisti

Premierul şi sindicaliştii din Poliţie au discutat astăzi la Guvern despre necesităţile Poliţiei Române. Sindicaliştii i-au cerut premierului ca într-un termen de cel mult două luni să fie angajaţi cel puţin 4 mii de oameni şi să fie cumpărate aproape 10 mii de masini. În caz contrar, sindicaliştii ameninţă că vor ieşi în stradă. Au primit însă şi o promisiune fermă, că cel târziu în toamnă poliţiştii vor avea un statut nou.

Asta înțeleg de la premierul României, că în maximum o lună sau o lună și jumătate polițiștii vor avea alt statut al polițistului și în cadrul legii pe care o schimbăm va fi băgat și ghidul carierei, să nu se mai întâmple ca până acum. De fiecare dată când a venit un ministru schimba ghidul carierei”, a spus Iulian Surugiu, liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie.

El a adăugat că premierul Tudose a fost de acord cu deblocarea a 4.000 de posturi pentru a fi angajați mai mulți polițiști.

Dânsul a fost de acord cu noi şi a spus că se gândeşte să ne dea mai mult”, a precizat Iulian Surugiu.

Am discutat despre elevii care au terminat și au absolvit un an de zile de școală militară de la Câmpina, Cluj și unde mai avem școli de poliție, să reușim să-i încadrăm anul acesta. Eu spun că un copil care a făcut un an de zile școală militară e mai bun, mai pregătit decât să iau unul de pe stradă să-l îmbrac, pur și simplu, în uniformă. Am discutat despre faptul că o dată cu Statutul polițistului va avea loc și o reformă în cadrul Poliției. Și aici trebuie să găsim mai mulți oameni în stradă, dar e problemă veche, găsim puțini polițiști în stradă, mulți în birouri. Sporurile trebuie găsite în stradă și salarizarea mai bună”, a mai spus liderul sindical.

Și premierul Tudose a vorbit despre posibilitatea angajării tinerilor care încă mai fac școli de poliție.

 

Astazi va avea loc o întâlnire între dna Olguța Vasilescu și dna Carmen Dan, împreună cu colegi de la Finanțe, să vedem în ce măsueă putem rezolva problema angajărilor în poliție. A venit un sindicalist cu o idee foarte bună ca promoția din 2018 să fie încadrată de pe acum, urmând să își termine studiile. E un prim pas. Apoi problemele salariale și să vedem cum putem rezolva dotarea materială”, a spus Mihai Tudose.

El a aminitit și de faptul că sindicatele se plâng că în documente numărul polițiștilor este de 80.000, dar jumătate dintre aceștia sunt doar încadrați astfel, pentru că de fapt sunt personal de suport, „începând cu cantina și terminând cu ansamblurile artistice”.

E o problemă pe care am solicitat celor două colege să o rezolve astăzi”, a spus premierul.

Premierul Mihai Tudose a anunţat, sâmbătă, după moartea poliţistului dintr-o gară din judeţul Suceava, că poliţiştii nu vor mai patrula singuri.

”Am vorbit şi cu sindicatele, am vorbit şi cu doamna ministru ( Carmen Dan - n.r.). Trebuie să evităm, fiindcă, într-adevăr, gradul de periculozitate a acelei munci de a patrula de unul singur este înfiorător. Şi nu patrulează în locurile liniştite, ci acolo unde este potenţial negativ. Dar patrulelele nu vor mai fi niciodată dintr-un singur om, să patruleze unul singur. Îşi pune viaţa în pericol absolut gratuit”, a declarat premierul Mihai Tudose.

Poliţistul Sorin Vezeteu, în vârstă de 38 de ani a fost ucis în Gara Burdujeni din Suceava, joi seară. El a fost înjunghiat de un tânăr de 23 de ani, care i-a aplicat mai multe lovituri de cuţit. Bărbatul a fost arestat preventiv vineri după-amiază, după ce, în aceeaşi zi, fusese reţinut de către procurori. În timpul audierii, agresorul şi-a recunoscut fapta, însă a spus că nu o regretă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri