Spectacolele cu animale sălbatice, interzise la Circul Globus

Data actualizării: Data publicării:
Circus Krone Christmas Show 2015
Foto: Gulliver/ Getty Images

Circul Globus nu mai are voie să organizeze spectacole cu dresură de animale sălbatice. Decizia a fost luată de Consiliul general al Capitalei şi vine ca urma a incendiului de pe 12 ianuarie când 11 animale au murit.

Circus Krone Christmas Show 2015
Foto: Gulliver/ Getty Images

Toți consilierii generali au votat în favoarea acestui proiect.

Spectacolele de circ de la Globus nu vor mai avea numere de animale dresate. Aceasta este nu numai o tendință europeană, ci și una mondială, pentru că specialiştii în acest domeniu arată că animalele care sunt folosite în spectacolele de circ sunt supuse unor rele tratamente. Și chiar dacă pentru spectatori poate să pară totul foarte frumos, animalele nu sunt tratate așa cum se cuvine. Vrem să punem și noi punct acestei situații. Așa cum spuneam, există spectacole de circ în întreaga lume. Aș da aici un exemplu. Un exemplu edificator însă, Circ du Soleil care are numere spectaculoase, dar fără animale”, a spus primarul general Gabriela Firea.

După incendiul de la o anexă a circului Globus, în urma căruia 11 animale au murit, printre care doi tigri, o petiție pentru interzicerea exploatării animalelor sălbatice la circuri a fost semnată de peste 60.000 de persoane.

De asemenea, la scurt timp de la incendiu, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că susține un proiect de hotărâre pentru interzicerea utilizării animalelor sălbatice în circurile din București, proiect elaborat de consilierul municipal ALDE Tudor Ionescu. 

 

Există un un proiect de lege asemănător și în Parlament. Proiectul inițiat de Remus Cernea în 2015 pentru interzicerea exploatării animalelor sălbatice în circuri a fost respins de Senat și urmează să fie dezbătut de Camera Deputaților.

În lipsa unui vot final pe acest proiect, la nivel național nu există o lege care să interzică folosirea animalelor sălbatice la circuri, ci doar legea 205/2004 privind protecția animalelor, modificată și republicată în 2014. Cu toate acestea, două sectoare din Capitală au interzis circurile și spectacolele care au în programul de divertisment dresuri de animale sălbatice. Este vorba despre sectorul 1 și sectorul 6.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri