SRI a trimis notificări pe care nu le-a primit nimeni 

Data publicării:
sri logo slogan-2

SRI susţine că autorităţile din Vâlcea şi din Cluj ştiau că dezinfectanţii Hexi Pharma sunt diluaţi. În ultimii 5 ani, informările ar fi ajuns la preşedinţii Consiliilor Judeţene şi la prefectul de Cluj.

„Eu, punctual pe această firmă sau tip de companie nu îmi amintesc să fi primit informaţii punctuale. Dar în zona medicală a spitalelor şi în alte domenii de activitate am primit foarte multe informaţii şi la fiecare dintre ele am reacţionat legal”, spune Ioan Gheorghe Vuşcan, prefectul judeţului Cluj.

Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea a fost instalat în 2012, după ce predecesorul său a decedat şi susţine că nu a preluat odată cu postul şi informările primite de acesta. „Trebuie să îi întrebaţi pe cei care au dat comunicatul, că ei ştiu”, spune Gheorghe Păsat, preşedintele CJ Vâlcea.

În schimb, managerul Spitalului Judeţean din Râmnicu Vâlcea recunoaşte că unitatea pe care o conduce se luptă cu infecţiile nosocomiale.

Un spital care nu are infecţii nu munceşte ori minte. Din 25 iulie 2015, de când am preluat postul, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea nu a venit nici o adresă, nici de la Consiliul Local, nici de la SRI care să informeze că ar fi ceva probleme cu achiziţiile dezinfectanţiilor”, explică Dan Ponoran, managerul Spitalului Judeţean din Râmnicu Vâlcea.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a susţinut că nu a primit niciodată de la SRI informări despre dezinfectanţii diluaţi de la Hexi Pharma. A cerut însă desecretizarea informărilor. Din documentul ajuns în Parlament reiese într-adevăr că SRI i-ar fi spus lui Traian Băsescu, în ultimii trei ani de mandat, doar despre existenţa infecţiilor intraspitaliceşti.

Despre situaţia infecţiilor din spitale, potrivit SRI, ştiau toţi cei care au ocupat primele funcţii în stat.

„Primeşti informare doar la treburile instituţiei pe care o coordonezi, deci ce treabă are preşedintele Senatului, fie că l-a chemat Blaga, Tăriceanu, Crin Antonescu cu probleme de acest fel?”, spune Vasile Blaga, fost preşedinte al Senatului.

În timp ce Serviciul Român de Informaţii trimitea notificări despre infecţiile din spitale şi chiar despre despre dezinfectanţii diluaţi Hexi Pharma, instituţia a cumpărat antiseptice Hexi Pharma pentru Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Agrippa Ionescu". Contractul este reziliat acum pentru au fost descoperite neconcordanţe. Cel puţin asta reiese din raportul ajuns în Parlament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri