Strategia de dezvoltare a României: 90 de măsuri în 4 ani

Data publicării:
steag ro-ue

Incertitudinile cauzate de Brexit fac tot mai necesară o strategie de dezvoltare a României, asumată de întreaga clasă politică, susţine premierul Dacian Cioloş: „Realitatea ultimelor zile ne-a întărit tuturor convingerea că pentru a fi puternici în faţa provocărilor, trebuie să avem în primul rând o viziune proprie de dezvoltare.”

În primul rând, banul public nu mai trebuie cheltuit după criterii clientelare, este de părere preşedintele Klaus Iohannis: „Aceasta înseamnă consecvenţă pe calea reformelor, tranpsarenţă şi simplificare fiscală, decuplarea clientelei de orice fel de la banul public prin eliminarea corupţiei şi reducerea birocraţiei.”

90 de măsuri în 16 domenii prioritare, precum educaţie, sănătate, investiţii, energie, ar trebui să conţină strategia de competitivitate lansată în dezbatere publică de Executiv. Însă acestea nu au fost făcute şi publice la lansarea de astăzi, fapt ce a provocat nemulţumirea liderilor sindicali invitaţi să participe la discuţii.

„Ceea ce acest grup a lucrat, eu nu am văzut şi am întrebat mai multă lume, nu a văzut. Am o rugăminte tehnică, organizatorică: vreau şi eu să văd toate documentele, cele 41 de măsuri şi 90 de acţiuni care sunt propuse. Dacă nu avem material, înseamnă că discuţiile sunt nule”, a declarat Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.

Toate măsurile care urmează să fie luate în sectoarele cheie ale economiei vor fi anunţate săptămâna viitoare, dă asigurări vicepremierul Costin Borc. Impactul acestora este estimat la 16,9 miliarde de euro până în 2020.

„De exemplu, vorbim foarte mult despre scăderea abandonului şcolar, am şi menţionat scăderea ratei abandonului şcolar. Vorbim despre încheierea procesului de cadastru, nimic nu este nou, nimic nu este spectaculos, nu vă aşteptaţi la ceva spectaculos”, a spus vicepremierul Costin Borc.

Guvernatorul Băncii Naţionale atrage şi el atenţia că, pentru a avea şi rezultate, proiectul trebuie asumat de toţi actorii din mediul politic, economic şi social.

În absenţa unui angajament comun, evoluţiile vor fi punctuale, necoordonate şi lipsite de capacitatea de a reduce disparităţile economice, diferenţele între urban şi rural, viteze de dezvoltare diferite între regiuni, între economia României şi cea globală”, crede Mugur Isărescu.

Prin această strategie, Guvernul îşi propune o creştere economică de 5% până în 2020. Documentul cu măsurile propuse de executiv va fi pus în dezbatere publică până la mijlocul lunii septembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri