Studentă româncă în Bruxelles: Toți așteptăm să se oprească, să nu mai vină vreo știre că a mai explodat ceva

Data publicării:
atac belgia aeroport oameni imbratisati GettyImages-516914170-1

„Aseară am luat această decizie să mai ramân o zi și am schimbat biletul. Azi dimineață ne-au anunțat în hotel ce s-a întâmplat. Știrile le-am primit mai târziu decât în țară, prietenii , familia aflase înaintea mea. Starea de spirit este halucinantă, toată lumea se întreabă cum a fost posibil. În noiembrie eram din nou aici, eram în clasă când conducerea școlii însoțită de agenți ne-au anunțat că premierul a declarat stare de alertă maximă și că nu ne recomandă să ieșim din clădire. Din noiembrie este alertă în Bruxelles, eu am ajuns săptămâna trecută exact cand l-au arestat pe Salah Abdeslam, și alerta era în Bruxelles. Erau trupe antitero pe străzi, în toate zonele publice. Cum s-a putut pătrunde în aeroport cu acele bombe, inclusiv artizanale, când noi pasagerii nu puteam intra cu o sticlă de apă.”, povestește Emanuela Gavrilă, studentă în Belgia.

„Alaltăieri seară era un copil de patru ani - avea un rucsac şi a lăsat săculeţul într-un stâlp, doi antitero s-au dus imediat şi au atenţionat-o pe mamă. Oamenii reacţionau, ei îşi făceau datoria. Scăzuse gradul de vigilenţă şi stres. Ieri era aproape normal. Eu am colegi din Paris care vin la şcoala la care sunt şi eu. Îi întrebam dacă s-a relaxat Parisul - a zis că nu ştiu dacă se mai poate asta. La bruxelles lucrurile nu s-au relaxat. Cuntem cu toţii în stare de şoc şi de teroare maximă. Văzând taburi şi jandarmi care sunt atenţi, orice mişcare făceai, te întrebau cu politeţe, cred că aceşti terorişti sunt foarte bine pregătiţi.”, adaugă Emanuela Gravrilă.

Emanuela Gavrilă, studentă în Belgia spune că li s-a recomandat să stea în camere. „Știrile sunt contradictorii, iniţial spuneau șapte explozii, iar televiziunile mi-au amplificat starea de angoasă. Internetul cade şi revine dar am văzut imagini terifiante. Televiziunile mai mult panichează. Hotelul meu e la 100 m de piața centrală. Nu suntem lângă metrou, dar sunt lângă gara centrală. Este linişte, dar maşinile au dispărut. Se controlează tot, transportul închis, magazine inchise, toată lumea se uită la ştiri. Toţi aşteptăm să se oprească, să nu mai vină vreo ştire că a mai explodat ceva. Au explodat oameni. Sunt musulmani în hotel şi nu poţi să nu ai un sentiment măcar de intrebare - eu urăsc greu - dar să nu te întrebi în ce fel de dumnezeu crezi, nimic nu poate justifica o crimă.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri