STUDIU. Importanța femeilor în afaceri

Data publicării:
birou - GettyImages-1

În ultima perioadă, a fost reluată discuția despre importanța femeilor în lumea afacaerilor și pe posturile de conducere, cu atât mai mult cu cât studiul Ernst and Young estimează că până în 2020, pe piaţa muncii vor intra în jur de un miliard de femei. Discuția a ajuns până la lumea auto, iar tentația unora ar fi să spună că femeile nu se pricep la mașini și, în consecință, nu ar avea cum să conducă eficient o astfel de afacerie.

Totuși, 80 la sută dintre deciziile de a cumpăra o maşină sunt influenţate de femei. Astfel, se poate explica de ce marii lideri ai industriei de profil cred că s-a ajuns în momentul în care astfel de afaceri ar putea fi lăsate pe mâna femeilor. Este o discuţie purtată la nivel teoretic, căci, deşi 96 la sută dintre lideri spun că este nevoie de noi perspective în lumea auto, doar 12 la sută dintre ei cred că posturile de conducere pot fi ocupate de femei.

Studiul Ernst and Young a fost realizat în rândul companiilor auto din 20 de ţări, iar concluzia a fost că 56 la sută dintre directori cred că femeile sunt o „sursă cheie" de talent pe care companiile nu îl folosesc la capacitate maximă.

Spre exemplu, în România, cel mai mare constructor auto, Dacia, are în echipa de conducere o femeie. La fel şi cei de la Porsche România, cel mai mare importator de maşini din ţară.

De asemenea, începuturile lumii auto se leagă tot de numele unor femei, cel puţin în istoricul celor de la Daimler, iar una dintre cele mai bogate femei din lume, cu o avere de peste 11 miliarde de dolari, încă mai face parte din concernul Quandt care deţine printre altele şi BMW.

Studiul Ernst and Young trage un alt semnal de alarmă. Până în 2020, pe piaţa muncii vor intra în jur de un miliard de femei. Cifra este estimată la nivel global, dar numărul tot este impresionant având în vedere că încă sunt multe domenii despre care se crede că ar fi rezervate bărbaţilor.

Industria auto este un astfel de domeniu şi, deşi nouă din zece companii ar avea nevoie să schimbe aproape în totalitate gândirea când vine vorba de a atrage noi talente, una singura pare pregătită să accepte femei în echipa aflată la conducere în următorii cinci ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri