Tot mai mulți turiști rătăciți prin munți, în Apuseni

Data publicării:
turisti munte

Jurgen, un turist belgian venit în Apuseni, este unul dintre cei care au avut experienţe neplăcute pe munte.

„Cu cât e mai subțire drumul pe hartă, cu atât e mai dificil! Am văzut asta când am mers de la Doda Pilii spre Vărăşoaia. A fost o pantă foarte abruptă, eram cu rucsacurile și a fost aproape imposibil de urcat”, afirmă Jurgen, turist belgian.

Incidentul l-a învățat că trebuie să se informeze despre traseele pe care urmează să meargă.

„Anul acesta avem în jur de 90 de intervenții în care au fost implicate 140 de persoane este o creștere de circa 30% față de anii precedenți”, spune Istvan Pinter, directorul Salvamont Salvaspeo Bihor.

Cele mai multe intervenţii au fost pentru căutarea turiștilor rătăciți. Au plecat pe trasee fără să se informeze, ori fără să fie asistați de un ghid, spun salvatorii.

„Foarte mulți pornesc așa pe drum că nu se interesează prima dată și nu aleg drumuri corespondente capacității lor, pornesc pe drumuri foarte grele se grăbesc, mai părăsesc marcajul”, spune Tibor Tiponuț, ghid montan.

„Avem panouri de informare care efectiv sunt descrise traseele marcajele pe care le poate parcurge, dificultatea traseului, durata traseului”, spune Ivan Nagy, angajat al Salvamont Salvaspeo Bihor.

Ca să îi ajute pe turiști, salvamontiștii bihoreni au postat pe pagina proprie de internet cele mai importante trasee din zonă.

Salvamontiştii le recomandă turiştilor ca înainte de a pleca pe traseu să se intereseze de condiţiile meteo.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri