Toţi consilierii premierului. Emil Boc a avut doar cinci consilieri, Călin Popescu Tăriceanu - 17

Data publicării:
dacian ciolos - gov-1.ro

Odată ajuns pe scaunul de la Palatul Victoria, fiecare premier îşi aduce câțiva sfătuitori, specializați pe domenii diferite.

Actualul premier Dacian Cioloş are în echipa sa 9 consilieri personali pe care îi plăteşte cu salarii cuprinse între 4.000 si 9.200 de lei. În topul şefilor de guverne cu cei mai mulţi sfătuitori se află însă pe locul doi.

Dacian Cioloș

consilieri personali: 9

salariul net: 4.004 - 9.207 lei

Sursa: Guvern

Prima poziţie în acest clasament este deținută de Călin Popescu Tăriceanu. În 4 ani de mandat a avut 17 consilieri. Aceştia câștigau între 929 de lei şi 3.000 de lei.

Călin Popescu Tăriceanu

consilieri personali: 17

salariul net: 929 - 3.055 lei

Sursa: Guvern

„17 dubla în mare măsură guvernul pe care îl avea Călin Popescu Tăriceanu, pentru a avea o cunoaştere mai bună a activităţilor pe care le făcea fiecare ministru”, spune politologul Cristian Pîrvulescu.

Pe locul trei în top se află Victor Ponta. Fostul premier a reuşit să strângă în cariera sa de şef al executivului 6 consilieri plătiţi, fiecare, cu până la 7.700 de lei lunar. Acestora li s-au adăugat însă 14 sfătuitori onorifici, funcţii neremunerate.

Victor Ponta

consilieri personali: 6

salariul net: 3.641 - 7.699 lei

consilieri personali onorifici: 14

Sursa: Guvern

Emil Boc încheie acest top, cu 5 consilieri în echipă, ce primeau salarii lunare între 1.100 și 2.500 de lei.

Emil Boc

consilieri personali: 5

salariul net: 1.131 - 2.512 lei

Sursa: Guvern

Există însă o explicaţie pentru care actualul primar al Clujului a lucrat cu mai puţine persoane, spune Cristian Pîrvulescu: „Între reformele pe care Emil Boc le-a făcut a fost desfiinţarea Cancelariei prim-ministrului. Ea a fost înfiinţată în 2012, dar a avut o funcţie mai degrabă simbolică.”

În echipa oricărui premier mai găsim și alte zeci de persoane care ocupă funcţii de consilieri de stat, secretari de stat, consilieri în cancelaria premierului şi directori de cabinet.

Echipa premierului

- consilieri personali

- consilieri de stat

- secretari de stat

- consilieri în Cancelaria premierului

- directori de cabinet

Sursa: Guvern

Unii dintre aceștia sunt mai norocoși și ajung să fie promovați. Dragoş Pâslaru și Cristian Ghinea, doi dintre consilierii din cancelaria premierului, au ajuns miniştri în cabinetul lui Dacian Cioloş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri