Traian Băsescu vrea catedrală, nu şi moschee

Data publicării:
Traian Basescu la Digi24 15 aprilie 2014 6

Traian Băsescu:

Salut o tentativă de schimbare a numelui acestei embleme a ortodoxiei româneşti în Catedrala Naţională şi salut faptul că va fi inaugurată, va fi sfinţită la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Deci cred că, în acest moment, dincolo de a fi expresia ortodoxiei româneşti, capătă simboluri mult mai puternice decât prin denumirea Catedrala Mântuirii. Deci sunt un partizan al finalizării acestei construcţii şi al sprijinului care trebuie acordat finalizării, mai ales că obiectivul este să fie sfinţită la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire.

Sunt un adept al acestei construcţii, sigur, nu realizată 100% din banii bugetului statului. Uitaţi-vă dincoace, dacă discutăm de resursele populaţiei, vor fi probleme să se adune bani pentru opera lui Brâncuşi, Cuminţenia Pământului, darămite să construieşti o astfel de catedrală.

Sincer, nu aş da bani pentru Cuminţenia Pământului. Cred că procedura trebuia făcută altfel, cred că trebuia o achiziţie din bugetul de stat pentru o operă care să rămână în patrimoniul statului român. Dacă nu aveau bani, oricum opera nu poate fi scoasă din România. Nu poate fi scoasă. E operă de patrimoniu, indiferent cine e proprietar. Este expusă la Muzeul Cotroceni încă din septembrie 2014, o poate vedea oricine şi proprietarii puteau rămâne proprietari. Nu cred că a fost cea mai fericită soluţie.

Dacă aş fi primar aş spune scurt din campanie: niciodată nu vor autoriza construcţia unei moschei. Una este o moschee, alta este o geamie. Moscheea înseamnă şi pelerinaj, şi şcoală, şi educaţie, şi foarte multe. Până la urmă este o chestiune mult prea mare pentru musulmanii pe care noi îi avem în ţară. În al doilea rând, eu cred că Europa toată este în riscul unui proces de islamizare. Ori România nu trebuie să fie parte a acestui proces”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri