Transportatorii au blocat centura Brașovului. Sunt nemulțumiți de tarifele RCA

Data publicării:
circulatie centura brasov

După ce au staționat aproximativ o oră pe șosea, transportatorii au început să circule foarte încet.

Protestul are loc în contextul în care patronatele din transporturile rutiere au cerut Guvernului înghețarea primelor RCA la valorile medii calculate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în luna iunie 2016.

Un comunicat al patronatelor menționează că, la categoria autoutilitare/autocamioane, toate vehiculele cu masa totală maximă autorizată de până la 3,5 tone, indiferent de clasa de bonus — malus, ar urma să plătească o primă de 1,117 lei pe 12 luni, vehiculele între 3,5 tone și 7,5 tone ar urma să achite o primă de 1,966 lei pentru un an, vehiculele între 7,5 tone și 16 tone vor plăti un tarif RCA de 2,207 lei pe an, iar vehiculele cu MTMA peste 16 tone vor putea cumpăra un RCA la un preț de 8,489 lei pentru un an, potrivit Agerpres.

La categoria de transport persoane, vehiculele cu până la 18 locuri vor plăti 3,210 lei pentru un an, vehiculele între 18 și 40 locuri vor achita 4,366 lei pentru un an, iar vehiculele peste 40 de locuri vor plăti 3,017 lei pe an.

Solicităm Guvernului înghețarea primelor RCA la valorile medii prezentate de ASF pentru luna iunie 2016, tarife pe care ASF le consideră că oferă stabilitate financiară și care stau la baza relansării pieței asigurărilor RCA din România, așa cum au declarat reprezentanții Autorității. Guvernul are la îndemână Legea Concurenței 21/1996, modificată și completată în 2016, care, la art. 4, alin 2 și 3, prevede că pentru sectoarele economice determinate și în împrejurări excepționale, precum situații de criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de șase luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult trei luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri', potrivit reprezentanților celor cinci asociații patronale”, se arată în comunicat.

Transportatorii i-au transmis o solicitare premierului Dacian Cioloș, pentru stabilirea unei întâlniri urgente până săptămâna viitoare pentru a discuta reducerea imediată a tarifelor RCA. În caz, va fi „necesară coordonarea unor acțiuni de protest la nivel național”, potrivit comunicatului.

Președintele ASF, Mișu Negrițoiu, spunea recent că nimeni nu are competența să intervină în controlul prețurilor, respectiv al primelor de asigurare, pentru că acest lucru ar însemna desființarea mecanismului de piață în formarea prețurilor și controlul prețurilor în România.

Sunt transportatori care în continuare se pronunță pentru controlul prețurilor sau pentru limitarea prețurilor, dar aceasta ar însemna o subvenție. Nu poți să controlezi prețurile, dacă ele sunt justificate și dacă metodologia este bine folosită și dacă acoperă un anumit nivel al riscurilor. Nu poți să controlezi niște prețuri dacă nu ai un mecanism de subvenție. Or, subvenționarea prețurilor și tarifelor în România este exclusă. Chiar dacă noi am prevăzut în proiectul de lege posibilitatea unor eventuale intervenții în piață, acestea nu sunt fezabile, pentru că se pune problema de ce intervii la RCA și nu intervii la altele", a afirmat Mișu Negrițoiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri