Un deputat UNPR le propune angajatorilor să acorde tichete pentru biciclete 

Data publicării:
bicicleta ploaie - getty

Pe lângă clasicele bonuri de masă sau tichete cadou, un deputat român propune ca firmele să le ofere angajaţilor şi tichete pentru cumpărarea unei biciclete. Subvenţiile, în valoare de 1500 de lei, ar urma să fie acordate salariaţilor o dată la trei ani şi, potrivit iniţiativei legislative, proiectul este gândit din nevoia de fluidizare a traficului din marile orașe.

Deputatul UNPR vrea ca tichetele să fie folosite doar în magazinele specializate şi să fie valabile fie pentru biciclete noi, fie pentru accesorii, unelte, produse de întreţinere sau echipamente speciale pentru bicicletă.

În plus, acelaşi proiect spune că patronii pot subvenționa mersul pe bicicletă al angajaților şi printr-o indemnizație, acordată tot sub forma tichetelor. Plafonul maxim ar fi de 300 de lei pe an, bani care ar urma să îi determine pe oameni să îşi lase maşinile acasă şi să meargă pe două roţi. Calculul deputatului arată că ar fi vorba despre 33 de bani pentru fiecare kilometru parcurs, adica un angajat ar trebui să meargă în jur de 2,5 kilometri zilnic ca să primească indemnizaţia de trei sute de lei.

Termenul de bicicletă folosit în proiectul de lege include atât bicicletele tradiţionale şi electrice, cât şi monociclurile, tricicletele, trotinetele şi vehiculele de tip half-bike şi segway, iar cheltuielile patronului s-ar încadra în categoria cheltuielilor sociale cu deductibilitate limitată.

România nu este prima ţară care vine cu o astfel de idee. Legea se inspiră din iniţiative similare implementate de mai multe state din Uniunea Europeană. În Olanda, Irlanda, Regatul Unit sau Franţa, spre exemplu, fiecare angajat este încurajat să-şi cumpere o bicicletă cu care să vină la muncă sau pe care să o folosească în interes de serviciu.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri