VIDEO. Exercițiu antitero la Ambasada Israelului din București

Data actualizării: Data publicării:
exercitiu antitero sri

Exerciţiu antitero, sâmbătă dimineață, în Capitală. La Ambasada Israelului s-a simulat intervenţia în cazul unui atac terorist, iar scenariul a inclus o luare de ostatici şi detonarea unei bombe. Din afară, intervenţia a părut una cât se poate de reală: s-au auzit focuri de armă, s-au aruncat fumigene, iar luptători antitero ai SRI i-au capturat pe presupuşii terorişti dintr-un apartament de la etajul cinci. Peste 50 de negociatori, lunetişti şi pirotehnişti au participat la exerciţiu.

Allahu Akbar! Allahu Akbar!”, a strigat persoana care a intrat în rolul teroristului kamikaze.

Jihadistul a ieşit doar câteva secunde să vadă ce e afară şi să arate că nu glumeşte. Ca să nu fie luat la ţintă de lunetiştii de pe blocurile din apropiere, jihadistul a folosit un ostatic drept scut. Afară, luptătorii antitero şi negociatorii au pregătit strategia de intervenţie. Pe trotuar au fost montate camerele de termoviziune. Cu ajutorul lor, s-a aflat câte persoane sunt înăuntru şi la ce distanţe faţă de pereţi.

Bogdan Ocnaru, reporter Digi24: „Zona e închisă. În interior sunt luptătorii SRI, exteriorul e bine păzit de jandarmi. Ofiţerii brigăzii speciale se asigură că nimeni nu trece de aceste puncte”.

În imagini filmate de undeva de sus se poate vedea perimetrul de siguranţă. Ambasada Israelului se află la unul dintre etajele blocului de locuinţe din Piaţa Unirii, iar zona colorată cu roşu este considerată cu risc ridicat pentru civili.

După ce au analizat situaţia, negociatorii şi ofiţerii au intervenit în forţă, pentru că teroristii sunt periculoşi. De pe clădire, alţi doi agenţi au coborât în rapel. Între timp, pirotehniştii au verificat atent maşina pe care au folosit-o suspecţii.

Scenariul a prevăzut ca situaţia de criză să se încheie după aproape două ore. Jihadiştii au fost răniţi. Luptătorii SRI au scos mai multe persoane din clădire. Chiar şi cei care fac parte din personalul ambasadei au fost escortaţi sub ameninţarea armei, pentru că până când vor fi identificaţi, toţi cei din interior sunt consideraţi suspecţi.

În toată lumea, aceasta ambasadă este una cu risc terorist. Noi încercăm să ne pregătim ca sa facem faţă oricărui scenariu. Nişte scenarii prin care noi am urmărit să ştim cum se mişcă toate categoriile de forţe de la noi: pirotehnişti, negociatori, lunetişti şi luptători de intervenţie. Noi de afară, de la presă, am ştiut mai mult decât cei care au intervenit. E important să ştie puțin, fiecare situaţie trebuie să fie, relativ, o noutate”, a explicat Marius Bercaru, ofițer SRI.

Într-o situaţie reală, lucrurile ar sta altfel. Zona de siguranţă ar avea o rază de cel puţin un kilometru, comunicaţiile şi internetul ar fi întrerupte, iar numărul forţelor ar fi mult mai mare. La acest exerciţiu s-a testat modul de cooperare dintre autorităţile române şi ofiţerii de securitate israelieni, dar şi reacţia negociatorilor şi a luptătorilor antitero.


 

Focuri de armă s-au auzit sâmbătă dimineața devreme în centrul Capitalei, în zona Unirea. A fost mobilizare generală, cu desfășurarea a zeci de forțe de ordine. Explicația - a avut loc un exerciţiu antitero: s-a simulat intervenţia în cazul unui atac la Ambasada Israelului. Scenariul a fost unul complex și a inclus o luare de ostatici, dar şi detonarea unei bombe. Din afară, intervenţia a părut una cât se poate de reală: s-au auzit focuri de armă, s-au aruncat fumigene, iar luptători antitero ai SRI i-au capturat pe presupuşii terorişti dintr-un apartament de la etajul cinci. Peste 50 de luptători de intervenţie, negociatori, lunetişti şi pirotehnişti au luat parte la exerciţiu.

luare de ostatici simulare

ACTUALIZARE 9:30 Exercițiul s-a încheiat după aproximativ două ore. 

În toată lumea, această ambasadă este este una cu risc terorist şi încercăm să ne pregătim și să facem faţă diferitelor scenarii ipotetice. Am încercat să urmărim cum se mişcă toate categoriile de forţe de la noi. Vorbim de pirotehnie, negociatori, lunetişti, luptători de intervenţie. Și să vedem cum decurge cooperarea cu partenerii noştri”, a explicat Marius Bercaru, ofițer SRI.

ACTUALIZARE 9:01 E mobilizare generală în centrul Bucureștiului. Lupătorii antitero au coborât în rapel de pe bloc până la etajul V. Intră pe geam, au aruncat și câteva fumigene. Este încăperea unde se presupune că ar avea loc luarea de ostatici. Sunt cel puțin cinci „teroriști”, trei dintre ei au fost deja neutralizați și capturați de forțele antitero ale SRI. S-au auzit focuri de armă. Printre „ostatici” sunt persoane care se aflau în ambasadă, dar și personal al reprezentanței diplomatice.

antitero

În interior are loc și o „negociere” și se testează tot ce s-ar putea întâmpla într-o astfel de situație. Accesul pe străzile adiacente este restricționat și sunt prezenți cel puțin 50 de agenți antitero. În imaginea de mai sus se poate vedea un punct mobil de negociere, e foarte multă aparatură electronică în interior și practic de acolo se coordonează tot. Au fost instalate și camere cu termoviziune astfel încât cei de afară să știe tot timpul ce se întâmplă înauntru.

Scenariul exercițiului prevede ca la un moment dat să apară și un jihadist care să aibă o centură cu dinamită pe care să o detoneze. Scenariul este cunoscut însă de jurnaliști, nu și de cei implicați în teren în desfășurarea exercițiului, transmite corespondentul Digi24 Bogdan Ocnaru.

S-au mai desfășurat în trecut exerciții antitero, dar este primul de o asemenea complexitate.

Exerciţiul a început sâmbătă, la ora 07.30, fiind organizat cu acordul serviciului de securitate al Ambasadei Israelului. Participă și ofițeri antitero ai statului Israel.

La fața locului sunt prezente foarte multe forțe ale SRI. Sunt ofițeri antitero, dar și jandarmi și specialiști ai instituțiilor de stat din România. Scenariul prevede că mai mulți oameni sunt luați ostatici în interior. Se va simula și explozia unei bombe în centrul Bucureștiului, la Ambasada Israelului. Sunt echipe formate din negociatori, iar ofițeri antitero au intrat în clădire. Pe toate blocurile din jurul ambasadei au fost urcați lunetiști.

O echipă antitero a SRI a scos dinăuntru câțiva presupuși teroriști.

Locuitorii din zonă trebuie să știe că se vor auzi și focuri de armă. Pe toate străzile din jur traficul este restricționat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri