VIDEO. Zidul care ascunde marea

Data publicării:
zid plaja mangalia

Muncitorii lucrează de zor pentru a ridica zidul de beton de pe faleză. Este un parapet de protecţie, spun autorităţile.

Andreea Ficiu, manager de proiect, explică: „Arhitectul l-a gândit ca un parapet de protecţie, ceea ce ne spune şi normativul. Pentru siguranţa copiilor, a vârstnicilor, pentru că nu vom mai avea delimitat trotuar şi stradă. Va fi un tot unitar dintr-o parte în alta”.

Localnicii s-au revoltat pentru că nu mai pot admira marea decât prin mici ferestre rămase între ziduri. Aşa că strâng semnături ca parapetul de beton să fie dărâmat.

„Mi-a zis fiica mea că mamă, se face un gard de nu poţi să mai vezi marea. Şi am rămas surprinsă”, spune o femeie.

„Nu se mai vede marea dacă te plimbi. Un copil, când venea, îl lua mama de mână şi îl plimbai pe gărduleţul care era. Erai obosit, stăteai jos. Vedeai marea, te odihneai”, spune un bărbat.

„Zidul e bun, dar să nu fie prea înalt pentru că omul trebuie să vadă panorama mării”, este o a treia opinie.

Aleşii locali sunt şi ei surprinşi, spun că au votat un altfel de proiect.

Paul Foleanu, consilier local Mangalia: „Acest proiect a fost votat în baza a trei planşe foto prezentate în sala de consiliu, planşe care arătau cu totul altfel faţă de cum arată faleza acum.

Firma de construcţie dă asigurări că la final, faleza va fi înălţată, iar zidul va fi mai mic.

Virgil Casian, şeful de şantier: „Va avea o înălţime de 80 de cm. În jur de 60-65 de cm se încarcă cu nisip, strat de nisip, strat de piatră, strat de beton, iar strat de nisip şi granitul la urmă”.

Proiectul a fost realizat cu bani europeni, 8,5 milioane de lei. Pentru că nu a fost respectat termenul de finalizare a lucrărilor, decembrie 2015, Primăria trebuie să dea acum 6 milioane de lei din bani publici. Edilii speră să primească banii de la Guvern, ca împrumut.

„Sperăm noi ca până la urmă să fim sprijiniţi financiar cu diferenţa de bani”, spune Romulus Dumitrana, city manager Primăria Mangalia.

Până în anul 2000, pe faleza din staţiunea din sudul litoralului exista o balustradă de protecţie, care a fost scoasă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri