Zi de doliu în România | Politicienii români, cu gândul la Belgia 

Data publicării:
ciolos captura

Prim-ministrul a declarat că Uniunea Europeană (UE) trebuie să fie solidară în fața acestui atac.

„Este un moment dificil nu doar pentru Belgia și pentru Bruxelles. E un moment dificil pentru UE. E o chemare în plus la solidaritate pentru că cu un astfel de flagel nu poți să te lupți singur oricât de puternic ai fi pentru că e o modalitate foarte lașă de a acționa care e contrar valorilor pe care le avem în Europa cu care nu suntem obișnuiți”, a spus Dacian Cioloș.

Totodată, premierul a spus că trebuie întărite cooperare între instituțiile europene.

„Cred că doar prin întărirea cooperării între noi, între statele membre putem să menținem în același timp spațiul de libertate pe care îl avem în UE pentru că acesta este cel mai mult pus la încercare în momentul de față pentru că tendința fiecărui stat este de a se replia pentru a se proteja. Cred că pentru a putea păstra acest spațiu de libertate soluția alternativă este să întărim cooperarea. Din informațiile pe care le am nu există amenințări suplimentare. Sigur că autorităţile din România sunt în stare de vigilență și asta nu doar de acum însă nu au fost semnalate amenințări suplimentare”, a declarat șeful Executivului.

De asemenea, fostul președinte Ion Iliescu, prezent și el la Ambasada Belgiei, a declarat că oricine poate fi ținta unui atentat terorist. 

Nimeni nu e ferit de așa ceva și trebuie să tragem învățăminte să folosim experiența altora și să fim pregătiți pentru a curma din fașă asemenea încercări. Oricine poate fi țintă. Nu ne aflăm în calea valurilor de emigrație spre vestul Europei”, a spus Ion Iliescu.

Șeful PSRO, Mircea Geoană, a declarat că chiar dacă nimeni nu este la adăpost de un atentat, România este „un pic mai ferită”.

Nu suntem la adăpost complet. Nimeni nu e la adăpost de așa ceva, dar cred că suntem un pic mai feriți. Regele Carol I spunea că visează ca România să devină o Belgie a Dunării de jos. Aș dori ca Belgia îndurerată astăzi să aibă liniștea și securitatea pe care România astăzi le împărtășește”, a declarat Mircea Geoană.

Foarte mulți diplomați au mers la Ambasada Belgiei pentru a-și exprima solidaritatea cu această țară și pentru a aprinde o lumânare în memoria victimelor de la Bruxelles. Este vorba despre ambasadorii Spaniei, Marocului, Bosniei, Serbiei și Franței. Ambasadorul Franței a ținut și un moment de reculegere în amintirea victimelor. 

Citiți și: 
Corespondență de la Bruxelles. Starea românilor răniți în atentate
Corespondență Digi24: Încă un suspect la metroul din Bruxelles

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri