Ziua porţilor deschise la MApN pentru a marca 12 ani de la aderarea la NATO

Data publicării:
mapn parada

Ziua NATO a fost sărbătorită la Bucureşti cu o ceremonie militară care a avut loc la sediul Ministerului Apărării Naţionale. Apoi, a urmat o demonstraţie a militarilor din Regimentul 30 Gardă Mihai Viteazul. Aceştia au arătat cât de bine pot mânui puştile din dotare.

„România este un aliat care îşi respectă întotdeauna cuvântul dat. Contribuim major la toate operaţiunile, misiunile derulate de NATO în teatre. Contrinuim major la schimbul de informaţii, de intelligence”, spune Mihnea Motoc, ministrul Apărării.

În clădirea Ministerului Apărării au fost aduse echipamentele folosite de soldaţi şi ultimele invenţii ale inginerilor militari.

„Sunt 13 ani de când primii doi militari români au căzut la datorie, în Afganistan. Printre obiectele pe care le pot vedea oaspeţii ministerului, de Ziua Porţilor Deschise, sunt şi căştile balistice purtate de sublocotenenţii postmortem Fogoroşi şi Samuilă, în momentul atacului care i-a surprins, în apropierea graniţei cu Pakistanul”, relatează Claudiu Loghin, reporter Digi24.

În curtea ministerului au fost parcate maşinile de luptă şi transportoarele blindate. Roboţii folosiţi pentru dezamorsarea bombelor au putut fi ghidaţi de vizitatori.

„Să văd şi eu armamentul armatei, dotările , maşinile. Sunt pasionat de aşa ceva şi mi-aş dori să ajung şi eu un militar”, spune un participant la eveniment.

„Să spargem gheaţa în speraţa că poate găseşte ceva interesat şi să ceeze nişte amintiri”, adaugă alt participant.

Ziua NATO a fost sărbatorită şi de militarii aflaţi în teatrul de operaţii din Afganistan. Din 2004 şi până astăzi, peste 50 de mii de militari au participat la misiuni internaţionale în cele mai fierbinţi zone de pe glob.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri