Familia tradițională vs. căsătoriile gay. Cărtărescu: USR probabil se va rupe

Data actualizării: Data publicării:
cartarescu la digi2

Familia tradiţională este un concept rătăcit în istorie, în vremea pe când femeia se ocupa doar de casă şi copii, iar bărbatul îi întreţinea pe toţi. Aşa îşi explică scriitorul Mircea Cărtărescu, invitat la Digi24, modelul patriarhal din satul românesc. Un model despre care, însă, ştie că a eşuat inclusiv pentru generaţia părinţilor săi, care a venit la oraş. Aici femeia a căpătat independenţă, a mers la şcoală şi la serviciu. În aceste condiţii - întreabă scriitorul - familia tradiţională mai există? Mircea Cărtărescu face o analiză a radicalismului din societate și, aplicată la cazul USR, ajunge la o concluzie: uniunea probabil se va rupe.

Polemica familie tradițională vs. căsătorii gay - ce a dat naștere unui referendum intern în USR - e un fel de hârtie de turnesol, care desparte două lumi și care reflectă o confruntare între două mituri existente doar în mintea oamenilor, niciunul ideal, niciunul perfect funcțional, spune Mircea Cărtărescu.  E o ciocnire extrem de dureroasă pentru ambele părți și vine dintr-o uriașă frică de viitor, din sentimentul că viitorul e înspăimântător, a explicat scriitorul.

„După părerea mea, această confruntare - care se vede în acest referendum intern al USR - este insuportabilă, a depăşit orice limite, şi dintr-o parte, şi din cealaltă, dar mai ales din partea majorității, ea este foarte vinovată, acest referendum pentru familia tradiţională este total dizgraţios şi lipsit de temei din foarte multe puncte de vedere. În primul rând, pentru că este vorba de o overreaction a unei comunități foarte mari împotriva unei minorităţi puţin signifiante şi puţin vocale şi care are un trecut de discriminări clare. Această comunitate gay (...) a avut de suferit cu adevărat în perioada comunistă, nu mai vorbesc înainte, totodeauna gay-ii au fost vânaţi social, au avut de suferit în perioada comunistă, pentru că, conform faimosului art. 200, homosexualii făceau închisoare”, a explicat Mircea Cărtărescu.

Acum asistăm la o confruntare între două mituri, între două sisteme, două utopii, din care niciunul nu e ideal și perfect funcțional. Ele sunt, de fapt, doar în mintea oamenilor. Pe de o parte, e o comunitate care e mai tradiţională, mai conservatoare, mai legată de valori care au asigurat supraviețuirea oamenilor până de curând, valori care au trecut prin toată civilizația europeană şi americană, valori religioase, valori morale, valori ale familiei.  De cealaltă parte, e lumea contemporană, din zilele noastre, care vine de la '68 încoace, de la mişcările hippie, flower power, de la inventarea pilulei anticoncepționale, care au schimbat lumea şi care au deschis minţile oamenilor. Au creat un fel de nouă lume, un fel de bravă lume nouă (aluzie la distopia din 1932 a lui Aldous Huxley, Brave New World - n.r.) în care aceste valori tradiționale încep să nu mai funcţioneze cum trebuie, ele sunt înlocuite de alte valori, un fel de utopie gen John Lennon cu „Imagine”, a explicat Mircea Cărtărescu.

Această ciocnire e extrem de dureroasă pentru ambele părţi. Cei care cred în tradiţie, în credinţa creştină, se simt loviţi în credinţele lor fie şi de nişte grupuri foarte mici cum e cel al gay-ilor. Această pătură conservatoare are motive să se teamă că lumea se schimbă. Este o uriașă frică de viitor care există în această lume, pentru că într-adevăr viitorul este înspăimântător. Nu numai ei se tem. Și noi ne temem. Nu numai la 1968, dar și astăzi trăim o revoluție, un fel de aiuritoare schimbare de lume, spune Mircea Cărtărescu. „Mie însumi mi-e frică de viitor, eu însumi citesc în fiecare zi și pe Facebook, și în reviste, și în ziare, peste tot, lucruri care mă înspăimântă. Lucruri care țin de tehnologie, de inteligența artificială, de tot felul de alte manifestări. Facebook-ul este înspăimântător. Nu am fost niciodată de acord și am scris împotriva ideii lui Umberto Eco că e vorba de o legiune de imbecili. Totuși, este un fenomen înspăimântător, este pentru prima dată în istoria umanității când orice om îşi spune părerea , când fiecare om, indiferent de identitate, educaţie, îşi spune părerea pe Facebook şi părerea sa contează. Şi asta e şi bine, e şi rău. De fapt, noi nu știm spre ce ne îndreptăm”, a declarat Mircea Cărtărescu.

Familia tradițională nu mai există de mai bine de 100 de ani, e un basm, un mit. Iar faptul că ea are atâția susținători în disputa legată de referendum se explică tocmai prin faptul că miturile au fost întotdeauna atrăgătoare. Pe de altă parte, există întrebări vicios puse, care te silesc la un anumit răspuns. Problema este, de fapt, a gay-ilor care vor să se căsătorească. Ce dacă s-ar căsători câteva zeci de cupluri de gay? N-are nicio legătură cu scăderea natalității. Homosexualitatea a existat dintotdeauna, era acceptată la greci. Dar și homosexualitatea este un mit. Cei mai mulți oameni care se împotrivesc vehement n-au avut niciodată de-a face cu un homosexual, argumentează scriitorul.

„Homosexualul real, cum era și evreul real pentru naziști, nu are nicio legătură cu cei care trăiesc printre noi. Vreau să depun mărturie, deși n-am nicio legătură, am fost întotdeauna heterosexual, am copii, am familie etc., dar vreau să depun mărturie: din cele 6-7 legături avute cu astfel de persoane - și femei, și bărbați - că sunt la fel ca noi, nu sunt balauri, nu sunt dragoni, sunt oameni la fel ca noi, mulți decenți, mulți indecenți, ca și heterosexualii. Unii dintre ei buni, alții răi, unii inteligenți, alți proști, ca și noi. O preferință sexuală care se petrece în dormitor n-are nicio legătură cu viața publică a unui om”, spune Mircea Cărtărescu. El a menționat că a fost bun prieten cu criticul Alex Leo Șerban, care își declarase deschis homosexualitatea, iar traducătorul cărților sale în norvegiană este, de asemenea, un homosexual căsătorit cu partenerul. „Aș spune că rareori am văzut oameni mai decenți în viața mea”, a adăugat Cărtărescu.

În concluzie, interzicerea căsătoriei civile între homosexuali ar fi o discriminare, este de părere Mircea Cărtărescu. Scriitorul găsește însă în Vechiul Testament justificări pentru împotrivirea preoților de a oficia o astfel de căsătorie. Cât despre adopțiile de copii în familiile de homosexuali, Mircea Cărtărescu a spus că nu are încă o opinie formată, pentru că nu a cunoscut astfel de cazuri.

Scriitorul a ținut să sublinieze că există radicalism și în tabăra cealaltă, a progresiștilor. „Cei care sunt cu drepturile omului - e foarte bine să fii cu drepturile omului, dar asta trebuie să fie dublat de o foarte bună cunoaștere a omului. Cei mai mulți oameni care luptă pentru drepturile omului nu știu ce e omul, nu au nici habar ce omul, au o ideologie gen John Lennon, au o naivitate totală: omul e bun de la natură, dacă nu e politica ce îl strică, e bun și frumos și trăiește în armonie. Asta arată că acești oameni nu știu ce zace în om”, spune Cărtărescu. Profesorul le recomandă acestor oameni să citească Dostoievski. 

„Omul nu va fi fericit în Paradis, își va dori ceva contrar fericirii, omul urmărește fericirea, dar când o are, nu o prețuiește. Această poveste frumoasă a drepturilor omului nu s-a văzut nicăieri în realitate. Poate vor trece sute de ani până să avem o astfel de societate. Oamenii care nu sunt de aceeași părere cu tine nu trebuie disprețuiți și ofensați. Și ei au un mesaj, poate ceva e valabil și în mesajul lor, poate și acești trei milioane de oameni care au semnat pentru referendum nu sunt toți niște idioți, poate și ei au un temei. Să îi numești pupători de moaște, închinători la icoane nu rezolvi nimic, e la fel de dizgrațios ca și atitudinea celorlalți față de homosexuali”, a punctat Mircea Cărtărescu. 

În aceste condiții, ceea ce se întâmplă în USR, partid tânăr, născut nu dintr-o nevoie ideologică, ci mai degrabă ca o reacție a societății la ofertele partidelor tradiționale, este firesc și era de așteptat, pentru că un partid nu poate supraviețui fără o ideologie, arată Mircea Cărtărescu. Întrebat dacă vede Uniunea Salvați România spărgându-se în două din cauza disputei pe familia tradițională, scriitorul a declarat că deși nu ar vrea, probabil aceasta se va întâmpla. „Pentru că acum, cele două grupuri, cel tradițional și cel progresist, sunt ireconciliabile, sunt atât de radicalizate, încât nu au cum să trăiască împreună. Pe Facebook oamenii își dau afară prietenii, le dau unfriend prietenilor care sunt de părerea cealaltă, asta se întâmplă în fiecare zi. Ei trebuie să se clarifice, altfel nu vor putea construi ceva împreună”, a conchis Mircea Cărtărescu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Interviul integral îl puteți urmări aici

Citiți și:

Este corupția un defect genetic al românilor? Ce crede Mircea Cărtărescu

Cărtărescu, despre aniversarea de la Mărășești: Mi s-a părut dizgrațios acel atelaj din jurul colivei

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri