Fondul de rezervă al Guvernului a fost golit. Care vor fi consecințele

Data actualizării: Data publicării:
fara bani

Bugetul se dezbate pe repede înainte în comisiile parlamentare, pentru ca votul final în plen să fie joia viitoare și legislativul să meargă liniștit să taie porcul de Crăciun, relatează Stelian Muscalu, realizator Business Club.

În comisia de buget-finanțe se trece cu pași repezi peste ce a gândit Ministerul de Finanțe și apoi a aprobat guvernul ca proiect. Însă mai sunt și excepții, iar una este foarte mare și foarte gravă: Guvernul a fost lăsat fără fondul de rezervă. Este vorba despre acea alocare la dispoziția executivului pentru situații neprevăzute.

Finanțele au pus în proiectul de buget suma de 83 de milioane de lei la acest capitol. După care, prin amendamente, s-a feliat alocarea și a fost transferată către alte instituții până nu a mai rămas nimic. Zero lei!

Undeva în prima parte a zilei mai rămăseseră 6 milioane de lei. Apoi s-au mai luat trei și au fost date Departamentului pentru românii de pretutindeni.

Iată cum a decurs discuția:

Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget finanţe din Camerei Deputaţilor: Din fondul de rezervă... dacă mai e ceva acolo ar fi preferabil și...

Ionuţ Mişa, ministerul Finanţelor: Mai avem 6 milioane.

Viorel Ştefan: 6 milioane, uite 3 de acolo. Amputăm fondul de rezervă cu 50%

Claudiu Năsui, deputat USR: Știți cât avea inițial fondul de rezervă? 83 de milioane.

Viorel Ştefan: 83 de milioane și au mai rămas 6, mai luăm 3 acum, mai rămân 3.

Iar după această discuție a mai fost o relocare - ultimele trei milioane de lei au fost date Soceităţii de Radiodifuziune pentru salarii. Şi gata fondul de rezervă.

Ministrul Ionuț Mişa spune că, atunci când se va discuta bugetul ministerului pe care îl conduce, parlamentarilor li se va cere să mute nişte bani de acolo către fondul de rezervă. Dar mutările astea, până acolo unde fondul de rezervă la dispoziţia guvernului a fost golit de tot arată de fapt cât de strâns este bugetul, cât de greu ies cifrele şi realocările arată că de fapt sunt zone subfinanţate.

Fondul de rezervă de la Guvern este necesar, doar că de fapt se face abuz. Sunt nişte bani acolo pentru a interveni în caz de urgenţă. O inundaţie, de pildă, care ar necesita bani pentru ajutor. Acest fond are o trăsătură importantă - nu are alocări precise şi guvernul poate decide discreţionar ce face cu ce are acolo. Şi de multe ori acest fond a fost folosit pentru a face plăţi în teritoriu pe criterii îndoielnice, în funcţie de afinităţi politice şi mai puţin în funcţie de nevoi. Am avut ani în care avea valori uriaşe, de bătea spre miliard.

Dar să nu vă faceţi griji că rămâne Guvernul fară pâine şi cuţit. Poate că acum acest fond este tăiat la zero sau va fi salvat cu nişte firmituri de pe la Finanţe, dar vine ea rectificarea. Atunci se poate aranja bine. Şi în general aşa se face. La început de an pleacă cu un fond mai mic, după care e umflat la ajustarea bugetului, după ce trece jumătate de an şi Guvernul îşi ia o felie serioasă ca să aibă bani pe care să-i împaretă cum vrea. Iar rectificarea se face prin ordonanţă.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri