Fost şef SPP: SRI s-a implicat în dosarul Belina

Data actualizării: Data publicării:
dumitru iliescu spp

Serviciul Român de Informaţii s-ar fi implicat în construirea dosarului Belina. Asta susţine fostul şef al Serviciului de Protecţie şi Pază, Dumitru Iliescu, la audierile din comisia SRI. Acesta spune că persoanele vizate în dosar erau incomode pentru „statul paralel” şi s-a dorit înlăturarea lor din zonele de decizie politică.

- Am făcut referire la modul în care s-au întocmit unele dosare penale, am abordat dosarele Voicu, Voiculescu, Olguța Vasilescu, Greblă, dar și dosarul Belina. Elementul comun al lor e implicarea SRI în construirea acestor dosare.

- Ce interes avea SRI în construirea acestor dosare?

- Pentru că au fost vizate persoane care erau incomode și cele care erau incomode, se căutau căi de a fi scoase din zona de decizie politică, administrativă.

- Dumneavoastră de când ştiţi de dosar?

- Eu am aflat prima dată pe 20 august.

Pe 22 septembrie, DNA a anunţat că Sevil Shhaideh, la acel moment vicepremier, este suspectă de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, într-un dosar conform căruia, în 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

În același dosar, DNA a cerut Camerei Deputaților încuviințarea începerii urmăririi penale a Rovanei Plumb, la momentul respectiv ministru al Fondurilor Europene. Cererea DNA a fost respinsă de Camera Deputaților.

Sevil Shhaideh și Rovana Plumb și-au dat demisia din Guvernul Tudose, în urma discuțiilor tensionate dintre premierul Mihai Tudose și președintele PSD, Liviu Dragnea.

Potrivit ordonanţei întocmite de procurori, în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate H.G. 943/2013, act cu caracter individual şi HG 858/2013, act cu caracter normativ, acte prin care au fost încălcate prevederi din: Constituţiei României, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, O.U.G. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale „Apele Române”, Legea 115/1999 a responsabilităţii ministeriale, Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri