Investigațiile pentru depistarea cancerului mamar. Când e recomandată mamografia

Data actualizării: Data publicării:
Center For Disease Control Reports Highest Number Of Measles Cases In 20 Years

Statisticile arată că una din 8 femei face cancer mamar de-a lungul vieţii. În România sunt diagnosticate anual 7.000 de paciente, cele mai multe în stadii avansate. Doamna doctor Ioana Voiculescu, medic specialist radiologie şi imagistică medicală a vorbit despre importanţa ecografiei şi a mamografiei pentru depistarea timpurie a acestei boli.

Prima ecografie mamară este indicată în jurul vârstei de la 18 ani.Până în 40 de ani se face ecografia doar dacă se depistează ceva suspect se continuă cu mamografia sau rezonanța magnetică.

Dacă pacienta nu are leziuni depistabile ecografic și nu are factori de risc ecografia, se face la un an. Se pot depista 2 tipuri de leziuni: chistice (care au fluid în ele) și leziuni solide (nodulii - au țesut).Cele cu fluid sunt benigne 100% și nu necesită reevaluare la intervale mai scurte de 1 an.

Leziunile solide depistate la o prima ecografie, dar cu caracter ecografic cel mai probabil de benignitate se vor evalua la 6 luni sau chiar mai scurt (3-4 luni) dacă femeia are factori de risc de exemplu, dacă are cazuri în familie la mamă, soră, matușă, bunică, verișoare primare.

Intervalul la care se face mamografia după 40 de ani este la 2 ani dacă nu apar leziuni suspecte și femeia nu are factori de risc asociați și la un an dacă are multipli factori de risc.

Este importantă efectuarea unei mamografii pentru că reprezintă metoda de screening în depistarea cancerelor nepalpabile.

Diferența între mamografie și rezonanță magnetică este că rezonanța magnetică nu e deloc iradiantă, se face pe bază de unde magnetice. Rezonanța magnetică și ecografia nu iradiază pentru că nu utilizează raze X. Mamografia utilizează raze X, dar iradierea este minimă, iar informațiile primite în urma aceste investigații sunt multiple. 

Pe mamografie, în schimb se observă focare de microcalcificări care pot fi suspecte pentru cancer nepalpabil.

Rezonanța magnetică de sân este indicată pentru investigarea sânilor cu proteza de silicon.

Dacă clinic avem o anomalie palpatorie incomplet diagnosticabilă ecografic și mamografic - atunci e necesară rezonanța magnetică sau dacă ai foarte multe leziuni suspecte pentru cancer - mai mult de 2 leziuni - în același cadran al sânului sau în cadrane diferite.

Puncția este recomandată în cazul leziunilor suspecte sugestive.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri