Al doilea dosar penal în cazul jucăriilor Kinder asamblate la Carei

Data actualizării: Data publicării:
oua kinder carei

Dosar penal pe numele firmei din Carei care ar fi dat de lucru localnicilor, fără acte. Ancheta are legătură cu reportajul realizat de ziarul britanic The Sun de acum două săptămâni. Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare s-a autosesizat, după ancheta Inspectoratului Teritorial de Muncă. Mai mult de zece persoane au recunoscut că munceau acasă la asamblarea jucăriilor, fără să aibă un contract de muncă.

Luna trecută, jurnaliştii de la tabloidul britanic The Sun au relatat că o familie de români - inclusiv trei copii cu vârste începând de la şase ani - primeşte 20 de lei, adică aproximativ 3,77 lire sterline, pentru fiecare 1.000 de ouă asamblate, care sunt ulterior livrate de un intermediar la o fabrică din localitatea Carei.

De altfel, acesta este al doilea dosar penal în legătură cu acest caz. Procurorii investighează in rem (cercetare asupra faptelor - n.r.) un posibil trafic de minori, în sensul exploatării acestora prin muncă forţată.

Timea Jurj a declarat că totul este o înscenare şi că jurnaliştii britanici i-au promis că soţul său va primi un loc de muncă în Marea Britanie dacă întreaga familie apare în materialul despre ouăle Kinder.

Pe de altă parte, presa locală din Satu Mare a scris că femeia ar fi primit două sute de lire sterline pentru a accepta să fie filmată. Jurnaliştii citează un localnic din Carei, care a spus că este un apropiat al familiei şi ştie de la femeie în ce condiţii a acceptat să participe la reportaj.

Cazul amintește de reportajul din vară al jurnaliștilor de la Sky News. Aceștia susţineau că ar fi vorbit cu presupuşi traficanţi de arme din Romania, pe care i-au filmat când îşi prezentau marfa.

Ancheta a ajuns, de asemenea, obiectul unui dosar penal al DIICOT.

Procurorii îi acuză pe presupuşii traficanţi că ar fi lucrat după un scenariu pus la cale de jurnaliştii britanici. Cei trei au fost puşi sub acuzare pentru constituirea unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi comunicarea de informaţii false.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri