Pedeapsa torţionarului Vișinescu nu va fi anulată

Data actualizării: Data publicării:
visinescu la inalta curte

Primul şi până acum singurul torţionar român condamnat pentru crime împotriva umanităţii, Alexandru Vişinescu, cere anularea pedepsei de 20 de ani pe care a primit-o. Instanța a decis însă respingerea acestei cereri.

VISINESCU ARTISTIC

ACTUALIZARE. Instanţa supremă a respins contestaţia în anulare formulată de torţionarul Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat. Vişinescu le ceruse magistraţilor să îi anuleze condamnarea la 20 de ani de închisoare primită pentru crime împotriva umanităţii, pe motiv că faptele s-au prescris din 1978, iar timp de 50 de ani organele judiciare nu au avut nicio reacţie judiciară în raport cu faptele sale. Decizia este definitivă.


 

Luni, în faţa judecătorilor de la Înalta Curtea de Casație și Justiție, a susţinut că, de fapt, este o victimă a regimului comunist şi că a ajuns nevinovat în închisoare. Fostul comandant al temniţei de la Râmnicu Sărat a fost condamnat definitiv în februarie anul acesta pentru moartea a 12 deţinuţi politic în perioada 1956-1963.

În sala de judecată a apelat la mila judecătorului, dar el niciodată nu şi-a recunoscut faptele şi niciodată nu a arătat nu a arătat nici cea mai mică urmă de regret”, arată Anca Cernea, fiica lui Ioan Bărbuș, deținut decedat la Râmnicu Sărat.

Nu numai că a cerut judecătorilor să-l trateze cu milă, dar Vișinescu le-a spus că a ajuns nevinovat în închisoare.

Alexandru Vişinescu le-a cerut magistraţilor să anuleze pedeapsa de 20 de ani pe care a primit-o pentru crime împotriva umanităţii.

Vişinescu invocă prescrierea faptelor

„Considerăm că decizia ICCJ este esențial nelegală, având în vedere că, în realitate, pentru fapta reținută în sarcina inculpatului Vişinescu Alexandru a intervenit prescripția răspunderii penale încă de la data de 12.04.1978, singura soluție ce putea fi pronunțată de instanțe fiind aceea a încetării procesului penal”, arată avocatul apărării, potrivit dosarului aflat la instanța supremă.

Alexandru Vişinescu a fost găsit vinovat de moartea a 12 deţinuţi politic, dar se consideră nevinovat, mai ales că, arată apărarea, justiţia comunistă nu l-a anchetat: „La dosarul cauzei nu există nicio probă din care să rezulte că organele fostului partid comunist ar fi făcut presiuni de orice fel, de natură a împiedica organele judiciare (în mod continuu, în perioada 1963-1989) să se sesizeze, să efectueze cercetări, eventual să îl trimită în judecată și să îl condamne pe inculpatul Vişinescu”.

Torţionarul şi-a argumentat solicitarea spunând că şi el a fost victima comunismului, fapt ce a atras indignarea rudelor celor care şi-au găsit sfârşitul la Râmnicu Sărat.

Felul în care argumentează doamna avocat este chiar jignitor pentru victimele lui Vişinescu. Gândiţi-vă la Ion Mihalache. Adică îl compară pe Vişinescu cu Ion Mihalache!”, spune Anca Cernea.

Alexandru Vişinescu a fost încarcerat la Rahova în februarie anul acesta, după un proces care a durat aproape doi ani. Procurorii au demonstrat că din ordinul lui, deţinuţii au fost bătuţi, înfometaţi şi privaţi de orice asistenţă medicală. Cruzimi care, pe cei mai mulţi, i-au dus la moarte. Printre cei care au cunoscut tratamentele lui Alexandru Vişinescu se numără Corneliu Coposu, Ion Diaconescu şi Ion Mihalache. În ciuda tuturor probelor cu care a fost confruntat în timpul procesului, Alexandru Vişinescu nu a arătat niciodată că ar avea remuşcări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri