Ambasadorul britanic, la MJ: „Toate părțile să-și spună punctul de vedere pentru noua legislație”

Data actualizării: Data publicării:
paul brummell

Ambasadorul britanic, Paul Brummell, a discutat cu ministrul Tudorel Toader despre modificările propuse pentru domeniul Justiției.

ACTUALIZARE. Declarațiile ambasadorului Paul Brummell după întâlnirea cu Tudorel Toader:

Am discutat trei aspecte - colaborarea bilaterală între Marea Britanie și România în domeniul justiției civile, avem o colaborare foarte strânsă la toate nivelurile, de exemplu lupta împotriva traficului de ființe umane.
Al doilea domeniu discutat este Brexit și am subșiniat faptul că după iesirea Marii Britanii din UE vrem în continuare o relație foarte strânsă în ceea ce privește cooperarea juridică.

Am discutat și despre modificările sistemului judiciar în România. Am subliniat că este treaba României să decidă, conform Constituției și procedurilor parlamentare, ce tip de justiție vrea.

Apreciem ce a făcut România în anii trecuți privind stabilirea sistemului de drept și lupta împotriva corupției. România are instituții foarte bune, ca DNA, care luptă împotriva corupției.

Modificările trebuie să aibă scopul de a întări sistemul de drept și lupta împotriva corupției, să fie luate după consultări cu toate părțile.

Importante nu sunt recomandările din partea noastră, important e ca toate părțile care au un rol să-și poată exprima un punct de vedere pentru a crea legislația nouă.

Ministrul Toader a explicat scopul modificărilor, a spus că este în curs examinarea cu părțile interesate, inclusiv la CSM, și că România vrea ca modificările propuse să ia în considerare și propunerile din MCV”.

Ambasadorul a mai spus că el este cel care și-a exprimat dorința de a discuta aceste modificări cu ministrul Justiției: „Am cerut posibilitatea acestei vizite și dl ministru a fost de acord”.


Vizita lui Paul Brummell la Ministerul Justiției nu fusese anunțată anterior. Ambasadorul a fost întâmpinat de șeful de la protocol din Ministerul Justiției și nu a făcut declarații pentru presă.

Brummell a mers la Ministerul Justiției la o zi după ce ambasadorul SUA la București a mers la MJ pentru a discuta despre propusele modificări legislative. Discuția, care a durat două ore, a fost calificată drept „fructuoasă și completă” de către diplomatul american.

În urmă cu o săptămână, Ambasada Marii Britanii la București își exprima speranța că orice modificări în domeniul Justiției vor avea „rolul de a sprijini și dezvolta progresul important realizat de România, în ultimii ani, în lupta împotriva corupției”.

„Este responsabilitatea României să decidă cu privire la legislația proprie, în conformitate cu Constituția și cu procedurile parlamentare”, potrivit unui punct de vedere al misiunii diplomatice.

Ambasada Regatului Unit făcea referire la independența și eficiența instituțiilor judiciare române și la recomandările Mecanismului de Cooperare și Verificare.

„Sperăm că orice modificare adusă sistemului de Justiție are rolul de a promova independența și eficiența operațională ale instituțiilor judiciare și ale statului de drept, luând în considerare recomandările Mecanismului de Cooperare și Verificare al UE. Sperăm, de asemenea, că astfel de amendamente vor include o consultare largă cu toate părțile relevante”, preciza ambasada.

Totodată, misiunea diplomatică amintea și progresul României în domeniul luptei anticorupție.

„Sperăm că orice modificări au rolul de a sprijini și dezvolta progresul important realizat de România în ultimii ani în lupta împotriva corupției și pentru consolidarea statului de drept, prin realizările unor instituții precum DNA”, mai arăta Ambasada Marii Britanii la București.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri