Bazele de la Deveselu şi Mihail Kogălniceanu, spionate de românul racolat de ISIS

Data actualizării: Data publicării:
suspect terorism

Bazele militare Deveselu şi Mihail Kogălniceanu erau vizate de gruparea teroristă Statul Islamic. Informaţia apare în motivarea deciziei de arestare a lui Cătălin Bălan, argeşeanul reţinut de procurorii DIICOT pentru aderare la o organizaţie teroristă.

Din motivarea redactată de magistraţii Curţii de Apel Piteşti, reiese că inculpatul strângea informaţii pentru mai mulţi suspecţi de terorism din Franţa, dar şi persoane care au revendicat atentate teroriste din 2015 de la Bataclan.

Bărbatul s-ar fi autoradicalizat într-un stat european şi ar fi aderat la gruparea teroristă Stat Islamic. El este suspectat că promovează mesaje de susţinere a grupării teroriste, că a avut legătură cu atacurile de la Paris din noiembrie 2015, dar şi că distribuie pe reţelele de socializare imagini cu atacurile organizate de această grupare.

În plus, el este suspectat că a transmis jihadiştilor date despre un obiectiv militar din România.

Potrivit DIICOT, începând cu luna noiembrie 2016, bărbatul a utilizat mai multe conturi pe o reţea de socializare prin intermediul cărora a postat şi distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, precum şi înregistrări cu atacuri ale DAESH şi execuţii, prin decapitare şi împuşcare, cu intenţia de a le face cunoscute şi de a determina câştigarea de noi adepţi capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte”. 

În plus, în primavara anului 2015, suspectul a mers în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României, observând cu atenţie căile şi punctele de acces, precum şi modalitatea în care acesta este îngrădit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri