Cazuri celebre de extrădări în România

Data actualizării: Data publicării:
BIVOLARU

În timp ce milionarul-fugar Sebastian Ghiţă aşteaptă în arestul poliţiei din Serbia să fie extrădat în România, anchetatorii de la noi fac planuri să îl aducă repede acasă. Au experienţa altor cazuri celebre, cum ar fi Gregorian Bivolaru, când au trebuit să aştepte ani de zile pentru ca suspecţii să ajungă în faţa judecătorilor de la noi, relatează Digi24.

Cinci ani a fost căutat fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc. Era bănuit că dăduse statului un tun de 60 de milioane de euro. Procurorii anticorupţie au cerut ajutorul Interpol. În 2009 a fost găsit în Statele Unite ale Americii şi arestat pentru că locuia ilegal în Florida. Au urmat însă doi ani de procese în care Necolaiciuc a încercat să evite extrădarea.

Eu în 2005 am plecat. Când am plecat, eu am plecat în Moldova legal cu pașaportul în mână. Nu era nicio poblema și de abia în 2006 apăruseră acele dosare de urmărire”, spune Mihai Nicolaiciuc, fost director CFR.

Mult mai complicat a fost cazul lui Omar Hayssam, singurul român condamnat pentru terorism. A fost readus în România la şapte ani după ce fugise de aici. A durat atât de mult pentru că deşi Siria are acord de extrădare cu noi, războiul civil de acolo a lungit enorm aducerea lui la Bucureşti.

Gregorian Bivolaru, liderul MISA, a fost căutat 13 ani de autorităţile române. Era căutat pentru mai multe infracţini, printre care şi act sexual un un minor. În primii ani după fuga din România a stat în Suedia unde a reuşit să obţină azil politic. Între timp şi-a schimbat identitatea şi a plecat în Franţa unde s-a dat drept cetăţean bulgar. Poliţiştii l-au arest la un târg de carte din Paris. Liderul MISA a deschis mai multe procese pentru a întârzia extrădarea. După patru luni, judecătorii francezii au dat undă verde aducerii lui în ţară.

Mult mai puţin a durat extrădarea omului de afaceri Dinel Staicu. Trei săptămâni a durat până a fost adus din Ungaria cel care fugise înainte să fie condamnat la şapte ani de închisoare pentru fraudarea băncii internaţionale a religiilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri