Grațiere și modificare a Codului Penal |Ce conțin proiectele lansate de Ministerul Justiției

Data actualizării: Data publicării:
florin iordache

Se grațiază pedepsele de până la cinci ani, abuzul în serviciu va fi incriminat dacă există un prejudiciu de peste 200.000 de lei, iar denunțurile vor fi valabile până la șase luni de la comiterea faptelor.

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat miercuri că a pus în dezbatere publică două proiecte de acte normative, dintre care unul referitor la o lege a grațierii, iar celălalt având drept scop o armonizare a legislației cu deciziile CCR și cu o directivă europeană (n.red - La ora redactării acestei știri, proiectele puse în dezbatere publică nu puteau fi accesare, întrucât site-ul Ministerului Justiției nu funcționa).

Este vorba despre două proiecte de ordonanță de urgență, care au fost trimise spre consultare CSM, Înaltei Curți și Parchetului General.

În proiectul legat de grațiere, consultat de Digi24 TV, reiese că grațierea se acordă fie în întregime, fie pentru jumătate din pedeapsă.

Se prevăd, între altele, faptele pentru care grațierea NU poate fi acordată - este vorba, de pildă, despre condamnări pentru violență (omor, omor calificat, viol).

Citiți și:  Controversele aplicării ordonanței grațierii

Sunt exceptate de la grațiere, în limita a cinci ani, și faptele de corupție (dare/luare de mită, trafic de influență), fapte ce vizează securitatea națională și unele infracțiuni economice. 

O condiție importantă este că această grațiere depinde de plata integrală a prejudiciului către părți civile, bugetul de stat, instituții publice.

Se poate acorda grațiere pentru jumătate din pedeapsă pentru persoanele care au împlinit 60 de ani, pentru femei însărcinate, persoane cu anumite afecțiuni cronice, persoane care au copii mai mici de 5 ani în întreținere. În cazul acestora, nu se aplică acea condiție a achitării prejudiciului în totalitate.

Prevederile legii grațierii nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Citiți și:  Ministerul Justiției a elaborat un proiect de act normativ privind grațierea

Modificarea Codului Penal

În ceea ce privește a doua parte a proiectului, Modificări legislative în Codul penal (n.r. - aceasta încă nu este publică, dar a fost consultată de jurnaliștii Digi24), prima se referă la abuzul în serviciu. Sunt o serie de condiții incluse în lege cu privire la abuzul în serviciu. În primul rând, este introdusă acea solicitare a Curții Constituționale de a înlocui sintagma „exercitarea atribuțiilor în mod defectuos” cu sintagma „exercitarea funcției cu încălcarea legii”.

Se introduce însă o condiție pentru investigarea unui abuz în serviciu: un prejudiciu de cel puțin 200.000 de lei. Înainte nu exista această condiție. O alta se referă la obligația procurorului de a avea o sesizare înainte de a începe un astfel de dosar. Așadar, nu mai putem vorbi despre sesizări din oficiu, din materiale jurnalistice cu privire la abuz în serviciu și nici la denunțuri cu privire la abuz în serviciu. Trebuie să existe o plângere penală, fie că vine de la o persoană fizică, de la o firmă sau de la o instituție a statului - Corpul de Control, de exemplu, sau Curtea de Conturi.

Și pedeapsa pentru a abuz în serviciu ar scăderea la doar trei ani.

Se propune și modificarea legislației în privința denunțătorilor. Denunțul este valabil și poate fi probă într-un dosar penal doar dacă este făcut în termen de cel mult șase luni de la săvârșirea faptei.

Citiți și:  Politicieni pe care i-ar fi scăpat de griji limitarea denunţului

Nu întotdeauna denunțul poate funcționa ca o plângere prealabilă. Astfel, dacă este vorba, de pildă, despre un dosar de abuz de serviciu în legătură cu atribuirea unui contract prin licitație, plângerea prealabilă ar trebui să vină fie în urma unui control făcut de instituția abilitată, fie de la un concurent al celui care a câștigat respectiva licitație în urma săvârșirii unui abuz în serviciu de către persoanele care au organizat respectivul concurs.

Cui ar servi redefinirea abuzului în serviciu?

Dosarul lui Liviu Dragnea aflat în desfășurare, în faza de judecată, cu primul termen stabilit la finalul acestei luni, are un prejudiciu mai mic de 200.000 de lei. Este vorba de „dosarul angajărilor fictive”, în care liderul PSD este trimis în judecată alături de fosta sa soție, Bombonica Prodana. Prejudiciul în acest caz este de puțin peste 100.000 de lei. În plus, în acest dosar nu există nicio plângere prealabilă. Dosarul a pornit ca urmare a unor indicii la care procurorii au ajuns cercetând alte fapte de corupție de la Protecția Copilului Teleorman. 

Citiți și: Cui ar servi redefinirea abuzului în serviciu?

Sunt însă mii de dosare de abuz în serviciu, fie trimise deja în judecată de procurorii DNA, fie aflate în lucru. Așa cum spunea procurorul-șef al DNA la Digi24, 30 la sută din activitatea DNA e pe abuz în serviciu. Nu toate dosarele au prejudiciu de peste 200.000 de lei. Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, are șapte dosare, în toate sunt fapte de abuz în serviciu, nu în toate este însă un prejudiciu mai mare de 200.000 de lei. Toate aceste dosare vor trebui restudiate de procurori.

Proiectul a fost făcut public pe site-ul Ministerului Justiției, după ce în prealabil a fost transmis spre consultare către sistemul judiciar.


 

Faptele care NU  beneficiază de grațiere:

Nu beneficiază de prevederile acesteia cei care au comis infracţiuni contra siguranţei statului, infracţiuni de omor, vătămare corporală gravă, lipsire de libertate, violare de domiciliu, şantaj, viol, acte de pedofilie, corupţie sexuală, incest, furt şi tâlhărie, ultraj, tortură, acte de represiune nedreaptă, evadare, neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea defectuoasă, falsificarea de monedă, luare şi dare de mită, trafic de influenţă, nerespectarea dispoziţiilor privind importul de deşeuri şi reziduuri, rele tratamente aplicate minorului, trafic de stupefiante, falsificarea de alimente, proxenetism, sclavie, trafic de persoane, trafic de minori, pornografie infantilă, fraudele comise prin sistem informatic şi de plată electronic, divulgarea informaţiilor secrete de stat, cercetarea abuzivă.

Textul integral al proiectului Ordonanței de Urgență privind grațierea:

ORDONAŢĂ DE URGENŢĂ

pentru graţierea unor pedepse

            În temeiul art. 115 alin. (4)şi alin. (6) din Constituţia României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă:

Art. 1  (1) Se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv precum şi pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată.

            (2) Prevederile alin. (1) se aplică indiferent de modalitatea de executare a pedepsei închisorii dispusă de instanţă.

Art. 2 Se graţiază în parte :

a)      cu 1/2 pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate (gravide) sau persoanelor care au întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani;

b)      cu 1/2 sau, după caz, cu restul de pedeapsă neexecutat din  pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care, conform expertizei medico-legale emisă de instituţiile abilitate sunt diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale;

Art. 3  (1) Prevederile art. 1–2 nu se aplică celor condamnaţi pentru infracţiuni săvârşite în stare de recidivă şi celor care sunt recidivişti prin condamnări anterioare;

            (2) Graţierea este condiţionată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de 1 an de la punerea în libertate.

            (3) Pevederile alin. (2) nu se aplică condamnaţilor pentru care se graţiază potrivit art. 2 lit. a) şi b);

            (4) Nu beneficiază de prevederile art.1 cei care au săvârşit următoarele infracţiuni:

            A. Infracţiuni reglementate de Codul Penal:

1) infracţiunile contra siguranţei statului prevăzute în art. 155-173 Cod penal anterior şi în art. 394-412 Cod penal în vigoare;

2) infracţiunile de omor prevăzute în art. 174-177 Cod penal anterior şi în art. 188-191 Cod penal în vigoare;

3) vătămare corporală gravă prevăzută de art. 182 Cod penal anterior şi în art. 194 Cod penal în vigoare;

4) lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte prevăzute de art. 183 Cod penal anterior şi în art. 195 cod penal în vigoare;

5) lipsirea de libertate în mod ilegal prevăzute de art. 189 Cod penal anterior şi în art. 205 cod penal în vigoare;

6) violarea de domiciliu prevăzută în art. 192, alin 2 Cod penal anterior şi în art. 224 alin.2 cod penal în vigoare

7) şantajul prevăzut în art. 194 Cod penal anterior şi în art. 207 cod penal în vigoare

8) violul prevăzut de art. 197 Cod penal anterior şi în art. 2018 cod penal în vigoare ;

9) actul sexual cu un minor prevăzut de art. 198 Cod penal anterior alin 2-4 şi în art. 220 alin 2-4 cod penal în vigoare ;

10) agresiunea sexuală prevăzută în art. 219 Cod penal în vigoare

11) corupţia sexuală prevăzută de art. 202 Cod penal anterior şi în art. 221 cod penal în vigoare ;

12) incestul prevăzut de art. 203 Cod penal anterior şi în art. 377 cod penal în vigoare;

13) furtul prevăzut de art. 209 Cod penal anterior şi în art. 229 cod penal în vigoare;

14) tâlhăria prevăzută de art. 211 Cod penal anterior şi în art. 233 – 234 cod penal în vigoare;

15) pirateria prevăzută de art.212 Cod penal anterior şi în art.  235 cod penal în vigoare, precum şi tâlhăria sau pirateria urmată de moartea victimei prevăzută de art. 236 cod penal în vigoare;

16) înşelăciunea prevăzută de art 215 alin 2-5 Cod penal anterior şi în art 244-245 cod penal în vigoare;

17) ultrajul prevăzut de art. 239  Cod penal anterior şi în art. 257 cod penal în vigoare;

18) tortura prevăzută de art. 267 1 Cod penal anterior şi în art. 282 cod penal în vigoare;

19) represiunea nedreaptă prevăzută de art. 268 Cod penal anterior şi în art. 283 cod penal în vigoare;

20) evadarea prevăzută de art. 269 Cod penal anterior şi în art. 285 cod penal în vigoare;

21) înlesnirea evadării prevăzută de art. 270 Cod penal anterior şi în art. 286 cod penal în vigoare;

22) părăsirea postului şi prezenţa la serviciu în stare de ebrietate prevăzută de art. 275 alin. 3 Cod penal anterior şi în art. 331 alin. 3 cod penal în vigoare;

23) neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasă prevăzută în art. 329 alin. 2 cod penal în vigoare

24) nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive prevăzută de art. 279 1 Cod penal anterior şi în art. 345 alin 2-4 cod penal în vigoare;

25) falsificarea de monede sau de alte valori prevăzută de art. 282 Cod penal anterior şi în art 310-312 cod penal în vigoare;

26) falsificarea de valori străine prevăzută de art. 284 Cod penal anterior;

27) deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori prevăzută de art. 285 Cod penal anterior şi în art. 314 cod penal în vigoare;

28) luarea de mită prevăzută de art. 254 Cod penal anterior şi cod penal în vigoare;

29) darea de mită prevăzută de art. 255 Cod penal anterior şi  art. 290 cod penal în vigoare;

30) traficul de influenţă prevăzut de art. 257 Cod penal anterior şi art. 291 cod penal în vigoare;

31) cumpărarea de influenţă prevăzut de art. 292 cod penal în vigoare ;

32) nerespectarea dispoziţiilor privind importul de deşeuri şi reziduuri prevăzute de art 302 2 alin. 2 Cod penal anterior;

33) relele tratamente aplicate minorului prevăzute de art. 306 Cod penal anterior;

34) traficul de stupefiante prevăzute de art. 312 Cod penal anterior;

35) falsificarea de alimente sau alte produse prevăzute de art. 313 Cod penal anterior şi în art. 357 cod penal în vigoare;

36) proxenetismul prevăzut de art. 329 Cod penal anterior şi în art. 213 cod penal în vigoare;

37) constituirea unui grup infracţional organizat prevăzut de art. 367 cod penal în vigoare;

38) racolarea minorilor în scopuri sexuale prevăzută de art 222 cod penal;

39) sclavia prevăzută de art. 209 cod penal;

40) traficul de persoane prevăzută de  art. 210 cod penal;

41) traficul de minori prevăzută de art. 211 cod penal;

42) folosirea serviciilor unei persoane exploatate prevăzută de art.  216  cod penal ;

43) folosirea prostituţiei infantile prevăzută de art. 216 alin 1 cod penal;

44) pornografia infantilă prevăzută de art. 374 cod penal;

45) fraudele comise prin sistemul informatic şi   de plată electronice prevăzute de art. 249 – 251 cod penal;

46) traficul de migranţi prevăzută de art. 263 cod penal;

47) facilitarea şederii ilegale în România prevăzută de art. 264 cod penal

48) divulgarea informaţiilor secreta de stat prevăzută de art. 303 cod penal;

49) ultrajul judiciar prevăzut de ar. 279 cod penal;

50) cercetarea abuzivă prevăzută de art. 280cod penal.

           B. Infracţiuni reglementate de legi speciale:

1. infracţiunile prevăzute în art. 276 din Legea 31/1990 privind societăţile comerciale, cu modificările şi completările ulterioare

2. infracţiunile prevăzute de art. 19-21 din Legea nr. 51/1991 privind siguranţa naţională a României;

3.  infracţiunile prevăzute la art. 5 alin 1 şi alin 3 din Legea nr. 78 /2000;

4. infracţiunile prevăzute de art 2-8 si art 10-14 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri cu modificările şi completările ulterioare;

5. infracţiunile prevăzute de OUG nr. 105/ 2001 privind frontiera de stat a României cu modificările şi completările ulterioare;

6. infracţiunile prevăzute în Legea nr. 668/2001 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane cu modificările şi completările ulterioare;

7. infracţiunile prevăzute de Legea 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului;

8. infracţiunile prevăzute în art. 29 din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării terorismului - Republicată

9. infracţiunile prevăzute de art 43, 44 alin 1, 46 şi 48 din Legea nr. 161/ 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediului de afaceri, prevenirea şi sancţionare corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare;

10. infracţiunile prevăzute de Legea nr. 191 din 13 mai 2003 privind infracţiunile la regimul transportului naval, cu modificările şi completările ulterioare

11. infracţiunile prevăzute de art 3-5 şi art. 7 alin 1 din Legea nr. 241/ 2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările ulterioare;

12. infracţiunile prevăzute de art. 143 alin 2 din Legea nr. 85 /2006 privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare;

13. infractiunile prevăzute de art. 270 şi 272 din Legea nr. 86/ 2006 privind codul vamal al României, cu modificările ulterioare;

14. infracţiunile prevăzute de Legea nr 39/2003 privind prevenirea criminalităţii organizate;

15. infracţiunile prevăzutede Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive;

Art. 4 -  Amenzile şi celelalte sancţiuni cu caracter administrativ aplicate nu se mai execută în măsura în care nu au fost executate.

Art. 5 (1) În cazul unei eventuale aplicării în mod succesiv a unor dispoziţii de graţiere cu privire la aceeaşi pedeapsă se va lua în considerare numai dispoziţia de graţiere mai favorabilă condamnatului.

            (2) Graţierea are efecte şi asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiţionat, în acest caz partea din termenul de încercare care reprezintă durata pedepsei pronunţate de instanţă se reduce în mod corespunzător. Dacă suspendarea condiţionată este revocată sau anulată se execută numai partea de pedeapsă rămasă negraţiată.

            (3) Graţierea nu are efecte asupra măsurilor de siguranţă şi măsurilor educative.

            (4) Graţierea nu se aplică celor care nu au început executarea pedepsei închisorii deoarece s-au sustras de la executarea acesteia precum şi celor care au început executarea dar ulterior s-au sustras.

            (5) Persoanele graţiate care în decurs de trei ani săvârşesc cu intenţie o infracţiune, vor executa, pe lângă pedeapsa stabilită pentru acea infracţiune şi pedeapsa sau restul de pedeapsă rămas neexecutat ca urmare a aplicării prezentei legi.

            (6) Nerespectarea condiţiei prevăzute de art 3, alin 2 atrage revocarea graţierii.

Art. 6  Dispoziţiile prezentei ordonaţe de urgenţă se aplică numai faptelor comise până la data de 18.01.2017.

Art.7 Prezenta ordonanţa intra in vigoare la data  de 18.02.2017.”

(surse: Digi24 TV, News.ro)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri