Procesul #Colectiv. Tribunalul București amână din nou una dintre cele mai așteptate decizii

Data actualizării: Data publicării:
10_Colectiv_Inquam_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Tribunalul Bucureşti amână cu încă o lună una dintre cele mai aşteptate decizii în procesul Colectiv. În noiembrie, judecătorii sunt aşteptaţi să anunţe dacă statul va fi sau nu parte în proces, după ce avocaţii victimelor au cerut ca despăgubirile să fie garantate de Ministerul Finanţelor, ca reprezentant al statului. Despăgubirile cerute de rudele celor 64 de tineri care şi-au găsit sfârşitul în incendiul de la Colectiv, dar şi de cei care s-au ales cu sechele pentru tot restul vieţii, se ridică la peste două sute de milioane de euro. În proces sunt judecaţi patronii clubului Colectiv şi acţionarii firmei care a montat instalaţia pirotehnică pentru concert, dar şi fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. 

10_Colectiv_Inquam_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

ACTUALIZARE 14:30 Amânarea decisă luni a atras nemulţumirea zecilor de persoane care au asistat la şedinţa de judecată. 

„Suntem în săptămâna în care se împlinesc 2 ani de la evenimentul de la Colectiv. Justiţia, după doi ani, nu are încă niciun răspuns, niciun rezultat. Cei care mai mult sau mai puţin sunt vinovaţi sunt liberi. Copiii noştri sunt în mormânt. Nu e vorba de despăgubire aici. Noi vrem să fie pedepsiţi oamenii care au greşit. Nu s-a schimbat nimic în sistemul medical. În ziua de astăzi nu există un pat, un specialist, un loc în care să fie tratat un ars. Sunt în medie 600 de arşi pe an în România, dintre care peste 60% mor din cauza condiţiilor sau necondițiilor care există în România. Acum aşteptăm să vedem dacă prin Ministerul Finanţelor se recunoaşte în sfârşit că statul a greşit şi este responsabil pentru tot ce s-a întâmplat la Colectiv”, a declarat Jean Kelba, un tată care și-a pierdut fiul în tragicul eveniment de acum doi ani.

„Noi sperăm şi mă gândesc în primul rând la familiile celor care au murit acolo, dar încă mai au copii. Sunt unii care au rămas cu sigurii lor copii şi se gândesc la ei. Pentru ei  vor despăgubiri”, arată Cristi Matei, supraviețuitor în urma incendiului de la Colectiv.

Și Eugen Iancu este un tată îndoliat. „La doi ani, statul român își bate joc de noi. Nu se întâmplă nimic. Nu s-a dat o lege, nu s-a schimbat nimic în sănătate, în organizarea cluburilor, în autorizare. Toată lumea vrea să se uite, ca toate lucrurile astea să se bage sub preş. Vor fi traşi la răspundere cei vinovaţi? Am mari semne de întrebare, dacă vinovaţii poate principali - cel puţin de moartea copilului meu - vor fi traşi la răspundere. Când? Dumnezeu cu mila!”, spune Eugen Iancu. 

„Noi ne aflăm în faza de fond a procesului penal, însă e un proces aparte, cum nu cred că s-a mai întâlnit până acum şi de aceea sunt o groază de inconveniente din punct de vedere al procedurii. Cred că procurorii s-au grăbit cu trimiterea în judecată, mărturie stând şi faptul că ulterior, o parte din dosare, mă refer la cele în care sunt judecaţi asociaţii de la Colectiv, a fost reunit cu dosarul în care se află primarul sectorului 4”, a comentat Vlad Hosu, avocatul unuia dintre patronii de la „Colectiv”.


Magistraţii Tribunalului Bucureşti ar urma să decidă, luni, dacă statul român va deveni parte în procesul Colectiv. Măsura este cerută pentru a garanta plata despăgubirilor. Judecarea solicitării făcute de procurorii DNA a fost amânată deja de două ori.Daunele cerute depăşesc 200 de milioane de euro.

În procesul aflat pe rolul tribunalului sunt judecaţi pentru ucidere din culpă patronii clubului Colectiv şi acţionarii firmei care a montat instalaţia pirotehnică pentru concertul din seara zilei de 30 octombrie 2015. De asemenea, fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, şi două subalterne sunt acuzaţi că au emis ilegal autorizaţiile de funcţionare. Este vorba, de fapt, despre două din cele trei dosare deschise iniţial.

Parchetul General i-a anchetat şi trimis în judecată pe patronii clubului şi ai firmei de artificii. DNA i-a acuzat de corupţie pe edilul sectorului 4 şi funcţionarele Primăriei. La solicitarea procurorilor, instanţa Tribunalului Bucureşti a decis, în aprilie, să reunească cele două cauze.

Într-un alt dosar sunt judecaţi, la Curtea Militară de Apel, doi foşti angajaţi ai ISU Bucureşti Ilfov. Aceştia sunt acuzaţi că ar fi făcut controale în clubul Colectiv şi ar fi depistat nereguli, dar că nu ar fi făcut şi rapoarte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri