CSM, reacție la epurările din Turcia

Data publicării:
turcia armata GettyImages-576538862-1

„În absenţa unor comunicări oficiale din partea Înaltului Consiliu pentru Judecători şi Procurori din Turcia sau a unor informaţii oficiale din partea instituţiilor turce şi a celor internaţionale responsabile cu protecţia drepturilor fundamentale ale omului, Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii susţine demersul public internaţional de a solicita garantarea de către autorităţile turce a respectării tuturor reglementărilor şi tratatelor internaţionale privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Statul Turc este parte, în toate acţiunile întreprinse de acesta în urma şi în legătură cu tentativa de lovitură de stat consumată.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii din România îşi exprimă încrederea în capacitatea instituţiilor turce din justiţie de a acţiona cu respectarea principiilor independenţei, imparţialităţii, legalităţii şi a dreptului la apărare al oricărui cetăţean, inclusiv a celor care deţin funcţii de demnitate publică, judecători şi procurori, independent de natura anchetei şi/sau gravitatea faptelor anchetate”, se arată în comunicatul Consiliului Superior al Magistraturii. 

Instituția omoloagă din Turcia nu a avut o poziție oficială în legătură cu destituirea a numeroși procurori și judecători turci, după lovitura de stat eșuată din Turcia. 

Zeci de mii de profesori, judecători, procurori, personal din administrația publică au fost reținuți sau destituiți pe motiv că ar fi fost implicați în puciul eșuat din 15 iulie. 

Citiți și: 
ANALIZĂ. Sugestiile lui Trump că ar putea renunţa la angajamentele NATO riscă să invite la o agresiune din partea Rusiei
TURCIA | Ce vrea să facă Erdogan cu armata după lovitura de stat eșuată
Analist: Turcia are nevoie de Rusia şi Iran
Cele opt state care au invocat de-a lungul anilor dreptul de a suspenda Convenţia Europeană a Drepturilor Omului
 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri