Dosarul Antena Group-RCS & RDS. Antena Group - amendă penală pentru șantaj. Voiculescu - achitat

Data actualizării: Data publicării:
dan camelia voiculescu sorin alexandrescu

Sentinţă definitivă în procesul de şantaj Antena Group-RCS & RDS, anunţată azi de magistratii curţii supreme. Au primit condamnări fostul director Antena Group, Sorin Alexandrescu, Şerban Pop, şi şefa grupului Intact, Camelia Voiculescu. Singurul care merge la închisoare este Sorin Alexandrescu. Antena Group a fost condamnată la plata unei amenzi penale de două sute de mii de lei. Judecătorii au decis să-l achite pe Dan Voiculescu.

„Condamnă pe inculpatul Alexandrescu George Sorin la o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj. Condamnă pe inculpata Voiculescu Camelia Rodica la o pedeapsă de un an şi şase luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la şantaj. Suspendă condiţionat executarea pedepsei”, se arată în sentință.

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat şantajarea administratorului companiei RCS & RDS de către Antena Group. Sentinţa este definitivă şi îi vizează pe cei mai importanţi oameni din grupul media înfiinţat de Dan Voiculescu - fiica acestuia, Camelia, şi pe fostul director al Antena Group, Sorin Alexandrescu.

Nu sunt singurele pedepse decise în acest dosar. Fostul şef al ANAF, Şerban Pop, a fost condamnat pentru divulgare de informaţii secrete la doi ani cu suspendare şi este obligat să muncească 80 de ore în folosul comunităţii. Magistraţii au decis să ia măsuri şi împotriva trustului înfiinţat de Dan Voiculescu.

Condamnă pe inculpata SC Antena TV Group la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 200.000 de lei pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj”, se arată în sentință.

Instanţa a obligat postul de televiziune Antena 1 să difuzeze sentinţa de condamnare de zece ori, timp de o lună, în intervalul orar 18 -20. Un alt angajat al trustului Antena Group, anchetat de DNA în acest dosar, a fost achitat. La fel şi Dan Voiculescu.

Ancheta a început în 2013. Procurorii DNA au arătat că Sorin Alexandrescu, la acea vreme, directorul Antena Group, a încercat, folosind ameninţări, să îl convingă pe administratorul RCS & RDS să accepte un contract prestabilit, în valoare de 35 de milioane de euro, pentru retransmisia prin satelit a posturilor Antena Group.

„Mi-a spus că are un contract semnat de mine cu o societate, Bodu SRL, iar această convenție ar reprezenta, de fapt, o şpagă. Mi-a spus că dacă această chestiune va deveni publică, „eu nu voi mai sta la această masă" şi mi-a sugerat că aş putea fi arestat”, a declarat în instanţă administratorul RCS & RDS. Cu complicitatea fiicei lui Dan Voiculescu, ameninţările s-au materializat. Cei de la Antena Group au montat şi difuzat un videoclip.

Videoclipul a reprezentat principala probă a DNA.

„Postul TV Antena 3 a difuzat, sub forma unor ştiri, materiale cu caracter denigrator la adresa părţii vătămate. În plus, începând cu data de 9 mai 2013, în scopul menţinerii şi amplificării stării de temere induse părţii vătămate, pe posturile de televiziune SC Antena TV Group SA a fost difuzat un spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la eventuale fapte de corupţie în care ar putea fi implicată partea vătămată”, se arată în rechizitoriul procurilor.

Dosarul a ajuns în instanţă în octombrie 2013, iar în mai 2016 a venit decizia în primă instanţă.


Actualizare 16.24. Sorin Alexandrescu s-a predat la poliție. El a mers la sediul Inspectoratului de Poliție Ilfov și urmează să fie dus la penitenciarul Rahova. După perioada de carantină, o comisie din penitenciar poate decide să-l mute la altă închisoare.

Actualizare 15.10. Sorin Alexandrescu, condamnat la patru ani și jumătate de închisoare cu executare. Camelia Voiculescu a fost condamnată la un an și șase luni de închisoare cu suspendare. 

Pe de altă parte, instanţa a dispus de asemenea o amendă de 200.000 de lei pentru Antena Group, pentru şantaj. Antena Group va fi obligată să difuzeze de 10 ori sentinţa prin Antena 1.

Actualizare 15.05. Dan Voiculescu, condamnat în 12 mai 2016 la doi ani de închisoare cu executare, a fost achitat. Șerban Pop a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

Magistraţii instanţei supreme ar urma să se pronunţe definitiv, miercuri, în dosarul de şantaj Antena Group - RCS&RDS, în care Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe fostul director al Antena Group Sorin Alexandrescu la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, pe Dan Voiculescu la doi ani de închisoare cu executare şi pe Camelia Voiculescu la doi ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Antena 3 şi Intact Publishing au fost achitate.

La ultimul termen al procesului de la instanţa supremă, Camelia Voiculescu şi Sorin Alexandrescu au spus că sunt nevinovaţi, au cerut să fie achitaţi şi, în cazul în care totuşi judecătorii consideră că au încălcat legea, au fost de acord cu prestarea de muncă neremunerată în folosul comunităţii.

Decizia instanţei supreme va fi definitivă.

La ultimul termen al procesului, care a avut loc vineri la instanţa supremă, fostul director general al Antena Group, Sorin Alexandrescu, a spus că nu l-a şantajat pe Ioan Bendei, fostul administrator al RCS-RDS, că el a urmărit doar realizarea unei anchete jurnalistice şi că se simte victima unei înscenări, adevăratele ţinte fiind Dan Voiculescu şi fiicele sale.

La rândul ei, Camelia Voiculescu a susţinut că este victima procurorilor, în condiţiile în care aceştia doreau să ajungă la tatăl său.

Procurorul DNA a cerut, la ultimul termen de judecată, majorarea tuturor pedepselor primite în prima instanţa de inculpaţii din dosaru şantajului la RCS&RDS, solicitând pentru Camelia Voiculescu, Dan Voiculescu, Şerban Pop, Daniel Matiescu şi Sorin Alexandrescu pedepse la închisoare cu executare, iar în cazul Antena Group, Antena3 şi Intact Publishing, condamnarea acestora la plata unor amenzi penale.

În 12 mai 2016, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe fostul director al Antena Group Sorin Alexandrescu la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, pe Dan Voiculescu la doi ani de închisoare cu executare şi pe Camelia Voiculescu la doi ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Antena 3 şi Intact Publishing au fost achitate.

Decizia a fost contestată la instanţa supremă, care va da o decizie definitivă în acest dosar. Fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, şi fiica să Camelia au fost trimişi în judecată în 1 octombrie 2013, alături de Sorin Alexandrescu, atunci directorul general Antena TV Group SA, de George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, şi de fostul şef al ANAF Şerban Pop.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, Sorin Alexandrescu a exercitat, în mod repetat şi gradual, acte de constrângere asupra lui Ioan Bendei, atunci administrator al RCC-RDS, ameninţându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupţie, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat.

Actele de constrângere s-ar fi exercitat verbal, prin afirmaţii legate de perspectiva declanşării unui scandal mediatic, dar şi prin intermediul unui spot publicitar prin care publicul era informat că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupţie în care ar putea fi implicat Ioan Bendei. Anchetatorii susţin că acest spot publicitar a fost realizat din dispoziţia Cameliei Voiculescu şi a lui Sorin Alexandrescu, la 8 mai 2013, şi a fost difuzat în perioada 9 - 30 mai 2013, cu o frecvenţă de cinci ori pe zi (în total de 401 ori) de toate posturile TV aparţinând SC Antena TV Group SA şi SC Antena 3 SA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri