Decizie fără precedent a CSM referitoare la președintele CCR

Data actualizării: Data publicării:
valer dorneanu bun

Consiliul Superior al Magistraturii îi reproşează președintelui Curţii Constituţionale că a afectat independenţa justiţiei prin declarațiile pe care le-a făcut în presă, într-un interviu, și i-a transmis o invitaţie la dialog.

Pasajul care i-a deranjat cel mai mult pe membrii CSM este cel în care Valer Dorneanu dă de înţeles că unele hotărâri judecătoreşti se iau sub influența politicului.

Decizia a fost luată de membrii CSM în ședința de plen care a avut loc marți. Unul dintre membri, judecătorul Bogdan Mateescu, a propus colegilor din plen să ia poziție în mod public cu privire la afirmațiile făcute în urmă cu aproape o săptămână de președintele Curții Constituționale într-un interviu, în care dădea de înțeles că unele hotărâri judecătorești ar fi influențate politic. Este doar una din declarațiile care au condus la dezbaterea din plenul CSM, în care s-a pus în discuție oportunitatea ca CSM să ia poziție în mod public și să critice declarațiile șefului CCR.

Propunerea a fost aprobată în cele din urmă și în cursul zilei de marți CSM urmează să emită și punctul de vedere oficial și să lanseze invitația la dialog către Valer Dorneanu.

Este o decizie în premieră ca președintele CCR să fie mustrat de CSM, însă pârghiile pe care Consiliul le are la dispoziție pentru a reechilibra situația sunt destul de limitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri