Dosar clasat în cazul dispariției contractului „Bechtel”

Data actualizării: Data publicării:
2 BECHTEL 4

Final neaşteptat în cazul dispariţiei unuia dintre cele mai importante contracte semnate de statul român pentru construcţia unei autostrăzi. După 13 ani de anchetă, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 au decis să închidă dosarul privind dispariţia contractului Bechtel, dezvăluie jurnaliștii Cătălin Prisăcariu și Petru Zoltan de la ”România liberă”. Articolul integral, aici.

E absolut umoristic. Nu am reuşit la Ministerul Transporturilor să se găsească varianta originală. Originalul contractului semnat. Sunt copii, dar desecretizarea se face pe contractul original”, spunea în 2013 ministrul care a cerut începerea anchetei penale, Dan Şova.

Un alt fost ministrul al Transposturilor, Alexandru Nazare, susţinea, tot în 2013, că originalul contractului există. „Din punctul nostru de vedere, întregul contract, actele, se află la compania de drumuri”, declara acesta. Întrebat dacă a văzut contractul, Nazare a răspuns afirmativ: „Bineînţeles că am lucrat pe contractul cu Bechtel”.

Însă un al fostul ministru Transporturilor, Relu Fenechiu, declara că nu a văzut contractul semnat cu americanii: „Am înteles ca forma originală a contractului nu este de găsit. Mie mi se pare total anormal să se întâmple acest lucru.”

Fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu chiar îi promitea lui Dan Şova că îi va da o mână de ajutor. „Am să-l ajut să găsească contractul pe care îl dă pierdut. Conform legii, contractul original se găseşte la Serviciul Probleme Speciale, etaj 2, camera 58”, spunea Anca Boagiu.

 

Dosarul a fost deschis în urma unei plângeri depuse, în 2013, de Dan Șova, ministru al Marilor Proiecte la acea vreme. El a făcut inițial o sesizare la DNA pentru abuz în serviciu, neglijență în serviciu și distrugere pentru dispariția contractului original. DNA a declinat plângerea pe motiv că nu are competența legală pentru a verifica faptele semnalate.

Dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, care a decis clasarea acestuia. Motivul închiderii dosarului este acela că, indiferent dacă ar fi găsit vreun vinovat, faptele sunt deja prescrise.

În noiembrie 2003, prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului, CNADNR era împuternicită să înceapă negocierile cu firma americană Bechtel pentru construcţia Autostrăzii Transilvania. Contractul a fost încredinţat direct, fără procedură de licitaţie. Preţul estimat a fost de 5,4 milioane de euro pe kilometru. În total, 2,2 miliarde de euro trebuia să plătească statul pentru 415 kilometri de autostradă.

În 10 ani, România a plătit 1,4 miliarde de euro pentru doar 52 de km de autostradă. Pe 30 mai 2013, statul român a reziliat înţelegerea, plătind penalităţi de 37,2 milioane de euro. A mai preluat şi datorii de 50 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri