Dosarul cămătarilor de lux. Cum erau executați silit „șoarecii” cu datorii

Data publicării:
camatari de lux

Cămătarii de lux anchetaţi de DIICOT luau fără milă casele oamenilor pe care îi împrumutau, arată datele din dosar. Datornicii erau numiţi „şoareci” de membrii grupării, care vorbeau codat, pentru a nu fi prinşi. Odată împrumutate, victimele erau convinse să facă acte la notar, unde puneau garanţie imobile scumpe. Cei care nu mai plăteau rămâneau fără ele, după ce cămătarii le scoteau la licitaţie. După ce în schemă a intrat un executor judecătoresc, profitul a crescut şi cu 300%.

Cele 29 de persoane identificate că făceau parte din grupare au fost duse la DIICOT. După ore în şir de audieri, procurorii au obţinut pentru 14 dintre ele arestarea preventivă. Au păgubit în ultimii trei ani zeci de persoane. Printr-un mecanism pus cap la cap cu ajutorul unor executori judecatorești, le luau bunuri care valorau şi de 10 ori mai mult decât suma împrumutată. Cea mai păgubită este o femeie care s-a împrumutat pentru a doua oară de la grupare, cu suma de 3.000 de euro, pentru o dobândă de 10% pe lună.

„Persoana vătămată a plătit dobânda de 300 de euro aproximativ două luni, după care nu a mai avut bani şi s-a hotărât sa vândă un imobil situat în com. 1 Decembrie, jud. Ilfov”, potrivit datelor din dosar.

Citiți și: Membru al trupei Vunk, arestat preventiv în dosarul cămătarilor de lux

Nu a mai apucat să îl vândă pentru a returna banii împrumutaţi, deoarece cămătarii au scos imobilul la licitaţie. Au cumpărat casa şi terenul cu 50.000 de euro, când de fapt preţul pieţei era de 200.000 de euro. Asta pentru că au trucat licitaţia. S-au asigurat că participă doar membrii grupării, pentru a adjudeca imobilul cu cel mai mic preţ posibil.

Cămătarii se bazau pe naivitatea celor împrumutaţi, care semnau la notar contracte de împrumut cu depunerea de garanţii.

Bine că a semnat, îi luăm tot! I-o luăm şi pe mă-sa dacă nu dă banii!”, spuneau ei, potrivit anchetatorilor.

Membrii grupării aveau oameni peste tot. În birouri notariale şi avocăţeşti din capitală. Ştiau de proprietăţile pe care voiau să pună mâna şi erau ajutaţi cu documente pentru executarea silită.

Interceptări din dosar:

Inculpat: Da? Și vezi că ți-am mai găsit niște imobile a lu asta.

Femeie: Da, la... le studiem să fac demersurile și pentru ea.

Inculpat: Sunt niște terenuri la Brăila.

Femeie: Am vazut...

Inculpat: Mă gândeam să le blocăm și pe astea.

sursă: dosar

Anchetatorii spun că membrii grupării puneau presiune pe datornici. Le cereau banii împrumutaţi săptămânal.

Discuţie între cămătar şi debitor:

„Bă ,nu îţi dau nimic... nu am de unde să-ţi dau bani! Poţi să vii să mă omori! Poţi să vii să-mi tai capul! Nu am de unde să-i dau banii până nu vând casa! Clar!”

sursă: dosar

Pentru a nu fi prinşi, inculpaţii se fereau să vorbească la telefon. Şi atunci când totuşi o făceau, vorbeau codat. De exemplu, unul dintre membrii grupării îl anunţa pe un datornic prin sms că e timpul să îşi plătească ratele: „Naşule, azi e de plătit factura aia de gaze 4.200 (...) Şi mai e aia din urmă de 7.200, pe 24”.

Anchetatorii spun că liderul grupării este un om de afaceri din Bucureşti. Patron al mai multor firme, el avea întodeauna bani de dat cu împrumut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri